ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Данас је обележен Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, а на Споменик жртвама геноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти „Старо сајмиште” положени су венци.

Венце су положили изасланик Председника Републике Србије Сузана Пауновић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и представници дипломатског кора. 

Такође, почаст жртвама одали су и преживели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих, представници Савеза Јеврејских општина Србије, Савета Ромске националне мањине, удружења и грађани.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се у спомен на 22. април 1945. године, када је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у такозваној Независној држави Хрватској. 

Концентрациони логор „Јасеновац” једно је од највећих стратишта у Другом светском рату. Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском).

Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, логор је обухватао више локалитета на територији данашње Хрватске и Босне и Херцеговине.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је на Старом Сајмишту чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.

„У Јасеновцу до 22. априла 1945. године, када је дошло до пробоја остало свега 1.220 логораша. Од преосталих 1.073, пробој је извршило 600, када су схватили да их чека сигурна смрт. Истог дана, пробој је извршило и 147 заточеника у Кожари. Из Циглане пробој је преживело 118, а из Кожаре 11 логораша. Усташе су прво пришле ликвидацији женског логора. Последња група од 80-ак жена убијена је дан раније”, наводи Савез Срба у региону.

У Српској академији наука и уметности, одржана је у среду, 21. априла Свечана академија последњег ешалона логораша Јасеновца: „Јасеновац-парадигма страдалништва (80 година од усташког геноцида и успостављања усташких логора смрти)“.

Свечана академија је посвећена 80-тој годишњици почетка „усташког коначног решења“ и почетка усташког геноцида  формирањем усташких логора смрти, међу којима и Јасеновца, једног од најбруталнијих и најозлоглашенијих у Другом светском рату.

Скуп су поздравили председник САНУ Владимир Костић, академик Матија Бећковић и академик Василије Крестић, потпредседник Народне Скупштине господин Радован Тврдишић, отац Стефан викар Његове Светости Патријарха српском Порфирија, амбасадор Израела Њ Е. Јахел Вилан и специјални гост  проф. др Гидеон Грајф, експерт за Холокауст, носилац Сретењског одликовања и почасни члан Удружења логораша Аушвиц-Биркенау и Удружења логораша Јасеновац, који је за ову прилику допутовао из Израела и у Медиа центру ће представити своју Трилогију (о Јасеновцу, „усташком коначном решењу“ и Алојзију Степинцу).

Свечаној Академији су присуствовали и изасланик амбасадора Руске Федерације, господин В. Зеленин, као и председник Савеза јеврејских општина Србије, рабин, амбасадори Србије Њ.Е. В. Божовић, Њ.Е. др Љ. Никшић, народни посланици Народне Скупштине Републике Србије и преживели логораши.

Свечана академија као и прес конференција се одржава у склопу кампање коју је покренуо чика Гојко Рончевић Мраовић, преживело дете логораш Јастребарског, у име последњег ешалона преживелих логораша усташких логора смрти у НДХ,  ради доношења Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.