ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГИХ ЖРТАВА ФАШИЗМА

СУБНОР АП Војводине и СУБНОР града Новог Сада поводом Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату полагањем цвећа на Споменик жртвама фашистичког терора на Јеврејском гробљу, на споменик „Породица“ посвећен жртвама злогласне рације 1942. године и на породичну гробницу породице Јелене Јулке Јовандић која је у Рацији 1942. године изгубила пет синова.

СУБНОР града Новог Сада ранијих година организовао је сусрет са Илијом Ђукићем и Николом Берићем, нашим суграђанима и нашим члановима који су као деца били заточени у злогласном логору НДХ-а, Јасеновцу. Ове године сусрет ће изостати због актуелне епидемиолошке ситуације.Историјски архив града Новог Сада је у сарадњи са Спомен-подручјем Доња Градина направио је изложбу о страдању Срба, Јевреја, Рома у НДХ. На изложби су, осим хронолошког историјског периода, постављене и шокантне фотографије које говоре о страшним моментима. Изложба обухвата период од оснивања логора Јасеновац и формирања првих логора 1941. године, па све до ослобођења 1945. године.

СУБНОР града Новог Сада упутио је ове године иницијативу да се места страдања наших грађана у Другом светском рату посебно обележе – злогласни затвор „Армија“ са којег је 90-тих украдена спомен плоча, затим Соколски дом који је био сабирно место за жртве Рације и многа друга.