ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА

СУБНОР града Пирота и “Бесмртни пук” града Пирота уз свесрдну помоћ друштва историчара Пирота организовали су трибину “Дан војних ветерана Пирота” којом је обележен Дана ветерана.

Трибина је организована у конференцијској сали хотела “Ана Луx” која је била пуна.

Присутне је поздравио координатор СУБНОР-а Србије за Пиротски округ, Милан Стојановић који је уједно био и модератор те истакао да трибина има за циљ, поред осталог, да се истакне учешће Пироћанаца у ослободилачким ратовима са освртом на НАТО агресију.

Потом су се присутнима су се обратили председник СУБНОР-а града Пирота, Пецо Тодоровски и представник “Бесмртног пука” Пирот, Љубомир Стојановић који су укратко изнели историју, начин функционисања, циљеве и задатке својих организација.

Историчар Давор Лазаревић говорио о учешћу Пироћанаца у Балканским и Првом светском рату, а Владица Тошић у Другом светском рату са посебним освртом на статус и друштвени положај ветерана након наведених ратова. Милан Стојановић се осврнуо на ратове деведесетих са тежиштем на НАТО агресији 1999. године.

Овом трибином дат је важан допринос очувању и неговању културе сећања, слободарских традиција и антифашистичке борбе и изнето да ће ова трибина постати традиција.

Историчар Владица Тошић је закључио: “Не смемо никако да заборавимо наше старе ратнике, свако друштво се огледа у њима јер су они оно што је највредније оставили на олтару своје домовине”.