ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Министру одбране Републике Србије Небојши Стефановићу и

Начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу

Београд

Поштована господо,

Имам част да Вас поздравим у име СУБНОР-а Србије највеће борачке организације у Србији. Наша отаџбина и СУБНОР Србије ове године обележавају велики јубилеј-80 година од подизања Устанка у Србији када је српски народ рекао историјско „НЕ!“ наци-фашизму. Наша Војска је увек до сада била на правој страни историје, па Вам са поносом честитамо Дан Војске Србије.

Као што је познато 23. априла, давне 1815. године српски народ подигао је Други српски устанак против Отоманске империје, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Узевши своју судбину у своје руке, опорављени од првог устанка, кренуо је наш мали пркосни народ на дотад силу невиђену.

Када је питомом српском домаћину дозлогрдио кулук и свака врста насиља од стране Турака, узео је пушку и јатаган решен да стане на пут османлијском зулуму.

Управо чињеница да то није била професионална војска, већ домаћини: дедови, очеви и синови определила је касније поштовање и љубав према својој војсци. Тако је остало до данас.

Мало се народа може похвалити да су своју слободу сами извојевали, а српски народ је кроз историју увек тако чинио.

Данас наша отаџбина Србија има модерну професионалну одбрамбену војску способну да одговори сваком безбедносном изазову.

СУБНОР Србије који баштини целокупну војничку традицију од Првог устанка до НАТО агресије, се искрено нада да таквих изазова више никада неће бити.

Оно што до нас стоји ми ћемо испоштовати, јер српски војник никада није кидисао на туђе, а опет ако нас неко угрози добиће бескомпромисан , одлучан и храбар одговор.

Зато, поштована господо, Вама и свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије желимо да што свечаније обележите 23. април Дан наше војске!

С поштовањем,

ПРЕДСЕДНИК СУБНОР-а СРБИЈЕ

генерал–мајор Видосав Ковачевић