ДАНАС ЈЕ ДАН СТУДЕНАТА

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је данас свим студентима у Србији Дан студената, који се обележава 4. априла  у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали на тај дан 1936. године због нарастајућег фашизма у Европи.

Тада је током протеста убијен студент права Жарко Мариновић.

Жарко Мариновић

Власт је одмах после извршене обдукције одлучила да се сахрана одржи сутрадан у осам ујутру на Новом гробљу. Полиција је овим чином желела да избегне нове сукобе са студентима, који су опседали зграду мртвачнице. Од раног јутра 5. априла, колоне од неколико хиљада студената су из неколико праваца кренуле ка Новом гробљу. Пошто су од стране полиције биле заустављене у тој намери, дошло је до неколико сукоба с полицијом у данашњој Рузвелтовој улици. Упркос полицијским мерама, студенти су читавог дана обилазили Жарков гроб, који се налазио на периферији гробља и полагали цвеће.

Окривљени за смрт младог студента је на суђењу проглашен кривим и осуђен је на петогодишњу затворску казну.

У периоду до почетка Другог светског рата, студенти Београдског универзитета су сваке године, упркос забрани, обележавали 4. април – дан Жаркове смрти. На деветогодишњицу његове смрти 9. априла 1945. године његов гроб је био уређен, а на Дан борца, 4. јула 1954. године на њему је свечано откривена спомен-плоча. Истог дана донета је одлука да се 4. април обележава као Дан студената Београдског универзитета.

Иако је још од његове сахране, 1936. године, постојала иницијатива о преносу његових посмртних остатака у родно место, 1970. године је донета одлука о њиховом преносу у Алеју заслужних грађана на Новом гробљу, која је извршена 15. јуна 1972. године.