Дани славе

ВЕЧНО  НА  БРАНИКУ  ОТАЏБИНЕ

На легендарној Кадињачи говорио је проф. др Миодраг Зечевић,председник Републичког одбора СУБНОР-а, о славним партизанским данима и јуначкој легендарној епопеји народноослободилачке борбе Србије током Другог светског рата:

 ”Славни браниоци Кадињаче, својим грудима бранили сте слободу Србије која је настала стварањем Ужичке Републике.

Имали сте одлучност, уверење и наду да ћете одбранити и сачувати извојевану слободу. Била је то битка за слободу и ослобођење Србије. У сукобу срца и челика нада вас је последња напустила, иза ње је дошла смрт. Тог дана престали су да постоје Раднички батаљон и делови Другог Шумадијског и Ваљевског партизанског одреда.

Остали сте вечно на бранику слободе завејани на  планинској ветрометини. Нисте одступили, нисте се предали, уплашили смрти коју је собом носила фашистичка солдатеска и њени српски сарадници. Борили сте се за  своју кућу, своју радост и наду, достојанство и своју и слободу Србије и показали како се треба борити.

И  ДАНАС  СЕ  СРБИЈА  БРАНИ

Смрт вас је одвела у историју и легенду. Србија и Ужичка Република нису вас заборавили. Подигли су за народно и историјско сећање овај величанствени споменик на попришту ваше последње ратне битке и вашег физичког нестајања. Народ обележава овај дан поштујући сећање на вас.

У турбуленцији друштвених промена, разарања државе, промене друштвеног  уређења и политичког система појавиле су се снаге које су оспориле ваше жртвовање за слободу, допринос победи Србије над фашизмом, и историјски садржај народне свести и покушале да рехабилитују сарадњу са фашистичким окупаторима. Њихово деловање у мењању и блаћењу историје још је наша стварност.

Србија се данас брани од агресије профашистичких снага и потомака и поштовалаца српске издаје. Што је јасније њено опредељење, већа је агресивност и безобзирност оних  који руше историјску истину и народну свест о њој. Осетили су да се враћају у тамну прошлост одакле су измилели после такозваних „демократских промена“, што их чини безобзирним.

ЏЕЛАТИ  И  ЖРТВЕ  СЕ  НЕ  МИРЕ

Ви који сте остали на Кадињачи и сви они који су расули кости по Србији борећи се за слободу против фашистичког окупатора и бројних њихових сарадника, очекују да власт на делу докаже да поштује њихово дело и не дозвољава да се оно прља и прекрије га заборав.

Недавно је један из равногорске братије устврдио  да су четници помагали браниоцима Кадињаче и са њима бранили Ужичку Републику. Да није то казано  пред 72. годишњицу обележавања ове славне и трагичне битке за браниоце слободе, на ту глупост не би се требало обазирати. Признајемо, четници су незаборавно помогли браниоцима Кадињаче али да што брже оду у смрт, да Немци заузму и разоре Ужице и стигну да тенковима погазе партизанске рањенике у болници  на Златибору.

Поклоници и поштоваоци коалборације и сви они који поново призивају авет фашистичке прошлости предлажу помирење.

Њихово помирење је изједначавање сарадње са фашистичким окупатором са борбом против окупатора и његових сарадника и жртвовања за слободу. Због тога је помирење које се предлаже историјска бесмислица, јер хоће да изједначе жртву и џелата.

Нећете успети! Тако је било, како је било. Остаћете тамо где  је вашем делу историја одредила место. Опрост за квинслинштво и колаборацију са фашистичким окупаторима добили сте давне 1944. и 1945. године, али вас тишти учињено нечасно дело, које је осуђено и презрено од народа и кроз народну песму проклето.

Хероји Кадињаче, почивајте спокојно. Ваше дело је део часне историје народа Србије. Ви сте бесмртни!”.

Ово су биле речи проф. др  Миодрага Зечевића, председника  Републичког одбора  СУБНОР-а, на свечаности изнад Ужица.