САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БЕОГРАД БРАНИ СЛАВНУ ИСТОРИЈУ

Манифестација „Дани слободе“, којом ће бити обележено 74 године ослобођења Београда у Другом светском рату и 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату, биће одржана у главном граду Србије од 19. октобра до 1. новембра.

То су најавили ученици скупа у Старом двору на којој је, између осталих, говорио и заменик градоначелника Горан Весић.

„Славимо заиста важне дане. Посебно смо поносни што ће се први пут, а ове године ће то бити 19. октобра и 1. новембра, на почетку првог часа у свим основним и средњим школама у Београду читати проглас који ће ђаке подсетити на значај 20. октобра и 1. новембра.

Осим традиционалног марша, у оквиру “Дана слободе” биће одржан низ програма, као мултимедијална представа у старој фабрици шећера на Чукарици која ће на аутентичан начин приказати борбе и ратна дешавања.

Весић је позвао Београђане да учествују у свим програмима током “Дана слободе”, обележавање овако важних датума из наше историје најбољи одговор свима који мисле да могу, после толико година, да прекрајају историју, да поражени могу да постану победници, да они који су убијали и спроводили Холокауст могу да постану невини.

Како је рекао, само уколико будемо обележавали овакве датуме и будемо упорни да чувамо сећање на све што се десило током Првог светског рата, а посебно током Другог светског рата, када се десио и Холокауст, најбоље ћемо се одбранити од оних који мисле да је ревизија историје могућа.

“Она није могућа. Зна се ко је био на којој страни, а Србија је била на правој страни и ми то са поносом треба да истичемо и да те наше славне дане тако и обележавамо”, додао је Весић.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је рекао да је жеља градске власти да се, манифестацијом “Дана слободе”, обнови сећање на херојске дане и људе који су дали животе за слободу Београда.

“Пре неколико година донели смо одлуку да се 20. октобар, Дан ослобођења Београда у Другом светском рату, поново обележава као датум од изузетног значаја за Београд. Сада је направљен искорак тако ће се од ове године па убудуће, кроз манифестацију “Дани слободе”, тог датума обележавати и 1. новембар – Дан ослобођења Београда у Првом светском рату.“

Свим овим значајним историјским догађајима допринос ће дати и многољудно чланство СУБНОР-а као државотворни и антифашистички део Републике Србије.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.