Дани устанка и борца – 2

Велико дружење у славној шуми

У Бојчинској шуми, код села Прогара у Срему, на око тридесетак километара од Београда, одржано је велико дружење поводом Четвртог јула. Неколико хиљада људи, у организацији Градског одбора СУБНОР-а  главног града Србије и општинске организације Сурчина, традиционално се окупило да свечано обележи славни Дан борца као успомену на почетак партизанске борбе и народноослободилачке револуције у Другом светском рату против фашистичке хитлеровске окупаторске армаде и њихових помагача из домаћих редова.

bojcinskasuma2012_01bojcinskasuma2012_02У пријатном амбијенту летње позорнице окупљеним се обратио др Бранислав Поповић, генерал и председник Градског одбора:

„Дан борца је у Србији био државни празник, али су га укинули из дневнополитичких потреба. Та административна одлука за нас не значи ништа, јер ће се народ, заједно са борцима, сваке године, као и досад, окупљати 4.јула као и на Дан устанка 7.јула!“.

bojcinskasuma2012_03Ове речи су дочекане великим аплаузом на прослави у Бојчинској шуми, а генерал Поповић је наставио:

bojcinskasuma2012_04„Организација СУБНОР-а је једна од најбоље организованих снага у нашој држави. Учесници НОР спадају у најстарију популацију, али имају снажну подршку млађих нараштаја и делујемо као у данима кад су борци били млади. Снажан је покрет обнављања чланства са потомцима и њиховим породицама, пензионисаним официрима, поштоваоцима вредности НОП, антифашистима, људима добре воље. У интересу је наше државе да више уважава резултате и вредности антифашистичке борбе и свенародне револуције у Другом светском рату“.

bojcinskasuma2012_05bojcinskasuma2012_06На свечаности је изведен и сплет народних игара из Србије. Веома успело је наступило друштво „Диоген“ из Сурчина.

Међу гостима су били и председник СУБНОР Србије проф.др Миодраг Зечевић, потпредседник Скупштине града Београда Зоран Алимпић, председник Покрајинског одбора СУБНОР Војводине Светислав Атанацковић, потпредседник Републичког одбора Андрија Мереник, чланови Председништва Јелисавета Миловановић, Пуниша Јовановић и Душан Чукић, представници локалне власти.

bojcinskasuma2012_07bojcinskasuma2012_08Бојчинска шума се, иначе, простире на 620 хектара и ту се током Другог светском рата скривао околни народ од непријатеља, углавном Немаца и усташа. Ту је планула 1941. и прва устаничка партизанска пушка, а у више база под земљом, сачуваних до данашњих дана, окрепљивали су се ратници из централне Србије за окршаје у Босни и касније у биткама са непријатељима до коначног слома фашиста и њихових помагача.

 

bojcinskasuma2012_09