ДЕЛЕГАЦИЈА СУБНОР-а СРБИЈЕ У СЛОВЕНИЈИ

Делегација СУБНОР-а Србије коју је предводио председник генерал мајор Видосав Ковачевић, боравила је 12, 13. и 14. маја у посети Савезу удружења бораца за вредности Народноослободилачке борбе Словеније (ЗЗБ НоБ).

Делегацију СУБНОР-а Србије у чијем је саставу био и члан председништва пуковник пилот Зоран Јаковљевић, примио је председник ЗЗБ Бојан Крижман у просторијама Савеза. Након званичног састанка делегације ЗЗБ Словеније и СУБНОР-а Србије, отпутовале су у посету Сежани. У Сежани делегације је примио председник општине Сежана, а посећена је и винарија Вина Крас Сежана, као и војни музеј у Локви.

Делегације у Сежани састале су се и са представницима локалне заједнице и представницима локалног удружења бораца.

У саставу делегације ЗЗБ Словеније, и као домаћини, поред председника ЗЗБ, били су и Марјан Шифтар члан председништва ЗЗБ и Бојан Пахор потпредседник ЗЗБ.

Тринаестог маја делегације ЗЗБ Словеније и СУБНОР-а Србије уз почасну гарду СВ и представнике МО ЗЗБ Љубљана, положиле су заједнички венац на Гроб народних хероја у Љубљани у парку поред седишта Народне скупштине Републике Словеније.

Делегације су након полагања венаца обишле стари део града Љубљана до Градске куће, седишта Града Љубљане, где је делегације примио градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

Градоначелник Љубљане приредио је ручак за делегацију у Љубљанском дворцу где је уприличен и радни састанак и информација Јулке Жубрет о раду МО ЗЗБ Љубљана. Руководство градске организације ЗЗБ Љубљана је представнике СУБНОР-а Србије, поред осталог и шире упознло са италијанском окупацијом и тероризмом у Љубљани у току НОБ-а.

По завршетку посете Љубљани делегације ЗЗБ Словеније и СУБНОР-а Србије отпутовале су у Равне на Корошкем.

У Равне на Корошкем у току вечери одржан је радни састанак свих председника борачких организација. Поред домаћина, словеначког председника Маријана Крижмана, присутни су били и председник Савеза бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин, председник Савеза бораца Србије Видослав Ковачевић, председник Савеза бораца Босне и Херцеговине Сеад Ђулић и предсједник Удружења бораца НОБ-а Црне Горе Зувдија Хоџић.

Састанак са челницима ЗЗБ и гостима из Србије и региона потврдио је потребу за добром сарадњом између организација. Много је конкретних догађаја којима се организације морају бавити, између осталог и заједничка комеморативна сећања. У току састанка договорена је заједничка активности у знак сећања на словеначки Цанкарјевски вод, који је страдао у току „Ужичке републике“, 1941. године.

На састанку је разматрано:

  • тренутно стање у појединим срединама на простору бивше Југославије,

  • остварени закључци са договора на састанку у Загребу 11.03.2022. године,

  • активности организација у наредном периоду,

  • израда платформе (нацрт усвојен у Загребу) – предлози измене и допуне појединих организација,

  • припрема регионалне конференције антифашиста у Загребу,

  • припрема европске конференције ФиР-а у Београду.

Посету Словенији делегација СУБНОР-а Србије завршила је присуством на Пољани у Корушкој учествујући у свечаности у 77. годишњици последњих битака Другог светског рата. Делегације свих борачких удружења су положиле заједнички венац на споменик Слободи и мир на Пољани, чиме је симболично потврђено да су се на овим просторима борци свих jединица Југославије, борили заједно и заједно гинули за слободу.

Данас је заједничка комуникација свих борачких организација са простора бивше Југославије, борба против ратова, залагање за мир, разумевање и сарадња међу људима, народима и државама, али и залагање за мирно решавање свих великих проблема.