САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850403Укупно посета:
  • 2633816Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПОБЕДА РАЗУМЕВАЊА И САРАДЊЕ

„Балкан–зона мира, разумевања и сарадње“. Под овим називом одржана је 5-6. маја 2018. међународна антифашистичка конференција у Београду на позив СУБНОР-а Србије.

Међу око 100 гостију конференције било је једанаест разних националних делегација свих држава бивше Југославије, као и Албаније, Грчке, Мађарске, Бугарске и Међународне федерације бораца отпора (ФИР).

Значај овог скупа у Србији видео се присуством и честиткама двојице министара Владе Србије на отварању конференције, као и широким публицитетом, од ТВ до штампаних медија.

Присуство јединице Гарде Војске Србије на церемонији заједничког полагања венаца на Гробљу ослободилаца Београда 1944. било је такође велико признање скупу.

Душан Чукић, председник СУБНОР-а и Вилмош Ханти, председник ФИР-а, говорили су на отварању конференције. Сећања на заједничку историјску и политичку судбину дала су тон дебати.

Највећи број говорника потсетио је на напад НАТО-а и Бундесвера 1999. кршењем међународног права и борбе партизана и националног удела у ослободилачкој борби током Другог светског рата. У исто време, било је јасно да је антифашистичка традиција Југославије још жива, упркос покушајима да се преиначује историја. ”Завршна декларација” је одбацила све нападе и указала на разне облике ревизионизма у неким земљама.

У односу на питања садашњости, другови из СУБНОР-а настојали су да пронађу баланс између раличитих позиција. Да је то било на рачун политичке јасности у завршној декларацији, не изненађује.Вредност је у чину потписивања свих једанаест делегација. Договорен је наставак контаката. То је велика победа за мирнији развој на Балкану” – стоји у тексту објављеном у Гласнику Међународне федерације антифашиста, са седиштем у Берлину, поводом одржавања скупа антифашиста Балкана у Београду, у организацији СУБНОР-а Србије, са циљем да југ нашег континента не буде монета за поткусуривање туђих интереса и окидач на ”бурету барута” за нове сукобе подстакнуте, по правилу, са стране.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Други пишу

  • pedjaza каже:

    Podsećanje na NATO agresiju na SR Jugoslaviju od pre 19 godina je svakako bilo značajno na konferenciji koja je u svom nazivu definisala Balkan kao zonu mira, razumevanja i saradnje.
    Upravo danas je počela sednica Nardonde skupštine Republike Srbije na kojoj bi narodni poslanici trebalo da raspravljaju o predlogu o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu.
    Takvu komisiju je možda i ranije trebalo obrazovati, mada ni sada nije kasno. U nekim slučajevima odgovarajuća distanca od vremena u kome se neki događaj odigrao, omogućava da se na racionalniji i objektivniji način sagledaju posledice i preduzmu mere za njihovo saniranje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.