ДУДИК: ВЕЧНА ОПОМЕНА

У организацији Удруге антифашистичких бораца и антифашиста града Вуковара и ЗУАБА ВСЖ обиљежено „Сјећање на жртве усташког злочина на Дудику“. Манифестацији је присуствовало око 50 делегација и неколико стотина потомака пострадалих и антифашиста из Вуковара, ВСЖ и регије.

Дудик је највеће стратиште у Источној Хрватској место где је злогласни Виктор Томић отерао у смрт преко 3000 родољуба у периоду од 1941-1943.године. Хапшења су вршена на подручју Сријема (Земун, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, Рума, Ириг, Петроварадин, Сремска Митровица, Сремска Рача, Кузмин, Лаћарак, Ердевик, Илок, Вуковар, Бобота и у другим местима). Специјалним железничким композицијама транспортирани су у Вуковар, где је у складишту грофовије Елтз, близу вуковарске железничке станице формиран логор. У логору су заробљеници подвргавани мучењу. Након кратког судског поступка, на којем ухапшени нису имали право на адекватну обрану, осуђивани су на смрт и у вечерњим сатима камионима творнице „Бата“ одвожени на Дудик. На Дудику су у скупинама су довођени до ископаних рака, након чега су стрељани.

Манифестација „Сјећање на жртве усташког злочина на Дудику“ одржана је уз присуство преко 40 делегација из БиХ, Републике Србије и Републике Хрватске.

Присутнима су се обратили, потпредседник САБА РХ и председник ЗУАБА ВСЖ Лазо Ђокић са поруком да је обавеза коју су нам оставили наши преци бранити заједништво у различитост, бранити љубав од мржње, добро од зла. Овом приликом присутне је поздравила и Драгица Ковачевић у име СУБНОР-а АП Војводина.

11. мај 2024. год.