Дулене: СЕЋАЊЕ НА ЈУНАКА НАШЕГ НЕБА

Капетан I класе – пилот ловац Ото Сеп, командант 110 ловачке екскадриле, априлских дана 1941. године, упустио се у неравноправну борбу са немачким месершмитима бранећи југословенско небо и чврсто се држећи положене заклетве дате Отаџбини и херојски погинуо. Његов авион срушио се надомак села Дулена где је пилот Сеп био тајно сахрањен. Пошле вишедеценијског ћутања и трагања СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, гроб пилота је пронађен а на иницијативу Савета месне заједнице Дулене, откривено је спомен обележје на месту где почива овај херој априлског рата 1941-е.

Откривање спомен обележја обављено је у присуству великог броја мештана и гостију, представника Војске Србије, Скупштине града Крагујевца и Рековца, СУБНОР-а Србије, Шумадије и Крагујевца. Присутнима су се обратили председник Савета  месне заједнице Дејан Миленковић који је истакао да не смемо да заборавимо храброст Ото Сепа и његових сабораца који су се борили против фашизма и положили своје животе за Отаџбину. Градоначелник Крагујевца Никола Дашић рекао је да „човек који је дао заклетву својој Отаџбини ни једног тренутка није размишњао да ли ће кренути и положити живот за њу, учинио је то добровољно, достојанствено бранећи слободу и част српског народа и земље. Хероји који су јуначки изгубили животе бранећи државу којој су се заклели заслужују достојно спомен обележје!“ У име СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије присутнима се обратио пуковник проф. Жељко В. Зиројевић који је рекао да је после 80 година ћутања и тајне о гробу пилота Сепа, коначно проговорила истина и да нас овај споменик подсећа на све знане и незнане јунаке априлског рата који су остали верни Отаџбини и положеној заклетви. Председник СУБНОР-а Србије, генерал Видосав Ковачевић поздрављајући присутне у име најбројније организације бораца истакао је у свом обраћању да се подизањем споменика пилоту, хероју Априлског рата Ото Сепу исправљамо вишедеценијску неправду учињену свим борцима који су први пошли у борбу против фашизма и нацизма, највећег зла човечанства у 20-ом веку. СУБНОР Србије, Шумадије и Крагујевца и Република Србија чува сећање на борце свих ратова и то је порука за будућност. Хероји априлског рата 1941. године никада неће бити заборављени.

Уз интонирање химне Републике Србије по откривању спомен обележја венце су на исто положиле делегације Скупштине града Крагујевца, Војске Србије, СУБНОР-а Србије и Месне заједнице Дулене.

Велики број новинарских екипа сведочио је о значају догађаја у овом делу Шумадије.