САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869786Укупно посета:
 • 2664782Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ИСТОРИЈА ШКОЛА  И ЗА  МЛАДЕ

Нарастајућа опасност од екстремне деснице и јачање неофашизма у Европи више су него довољан повод за истрајавање у обележавању значајних датума из Другог светског рата као начина васпитавања младих генерација. Ово би могао да буде закључак састанка у организацији помоћника министра за рад и борачка питања Републике Српске Милановића, коме су присуствовали и председник Окружног одбора Рашког округа Пуниша Јовановић и представници амбасаде Руске Федерације. Протокол Владе Република Српске организовао је, у склопу обележавања битке на Сутјесци, састанак представника СУБНОР-а Рашког округа са градоначелником Фоче Радисавом Машићем и заменицом грaдоначелника Раденком Срндовић о искуству СУБНОР-а Србије у финансирању борачких и других ветеранских организација с обзиром на све теже обезбеђивања буџетских средстава. Град Фоча је позвао председника СУБНОР-а Рашког округа да о финансирању и имовини борачких организација одржи са сарадницима семинар у Фочи до краја лета 2014.године. Начелница Службе за информисање Владе Републике Српске, Бранка Шљивар, у одвојеном састанку са председником СУБНОР-а Рашког округа, исказала је посебно интересовање за учешће Регије Краљево на Антифашистичком форуму Јадранско-Јонске регије у Анкони крајем априла 2014.године. Такође је, у име Владе Републике Српске, замолила за ближе информације о могућностима сарадње неког од региона Републике Српске и заједничком наступу у економском смислу на подручју Јадранско-Јонске регије, која у овом моменту, кроз Привредну комору, окупља више од 1.200.000 предузећа.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Фоча

 • pedjaza каже:

  Foča, koja je bila sedište Narodooslobodilačkog pokreta i Vrhovnog štaba Nardonooslobodilačke vojske od janura do maja 1942. godine, odiše i danas antifašističkim duhom.
  U prilog tome ide i činjenica da je sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske, SUBNOR-a Srbije i Ambasade Ruske Federacije o obeležavanju značajnih datuma iz NOR-a, održan upravo u Foči i da je upućen poziv SUBNOR-u Raškog okruga da tu održi seminar o finasiranju i imovini boračkih organizacija.
  U gradu koji je tokom NOR-a bio centar slobodne teritorije poznate pod nazivom “Fočanska republika” i u kome su doneti čuveni “Fočanski propisi”, sada je potekla i inicijativa o učeću Kraljevačke regije na jednom regionalnom međudržavnom antifašističkom skupu.

 • pedjaza каже:

  Foča, privremeno sedište Narodnooslobodilačkog pokreta i Vrhovnog štaba Narodnooslobdilačke partizanske i dobrovoljačke vojske Jugoslavije od januara do maja 1942. godine, sačuvala je višedcenijski antifašistički duh.
  Stoga nije slučajno što je ovako značajan sastanak predstavnika Vlade Republike Srpske, SUBNOR-a i Ambasade Ruske Federacije održan upravo u Foči i što su od tog grada predstavnici SUBNOR-a Raškog okruga dobili poziv da održe seminar o finasiranju i imovini boračkih organizacija, ali i za učešće na jednom regionalnom međudržavnom antifašističkom skupu.
  Nekadašnji centar slobodne teritorije poznate pod nazivom “Fočanska republika” i grad u kome su doneti čuveni “Fočanski propisi”, postaje mesto koje ima značaj i za savremeno antifašističko delovanje.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.