ФОРМИРАЊЕ ФРУШКОГОРСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

СУБНОР Сремске Митровице уз подршку СУБНОР-а АП Војводине и СУБНОР-а града Новог Сада окупљањем на Хајдучком брегу-Рохаљ базама обележио је 79 година од формирања Фрушкогорског партизанског одреда.

Фрушкогорски партизански одред је формиран 9. септембра 1941. године, на Хајдучком брегу на Фрушкој гори. То је прва сремска герилска, оружана формација, у Другом светском рату. Први командант Фрушкогорског одреда био је Сима Релић, за његовог заменика постављен је омладинац Бошко Палковљевић Пинки, а за политичког комесара Станко Пауновић Вељко. У првом борбеном строју било је 65 партизана, наоружаних са 50 пушака, три пушкомитраљеза и око 100 бомби.

Одред је свакодневно био у контакту са сељацима који су га подржавали, обавештавали, снабдевали, налазили уточиште код њега, поносили се њиме и умирали за њега.

Савременик и члан британске мисије Басил Давидсон забележио је да је Фрушкогорски одред био директан израз воље народа на побуну и да се састојао скоро до последњег човека од сељака рођених и одраслих у Срему. Он је записао да „Нигде није било бољег доказа о суштински народном карактеру партизанског покрета“ као на подручју Фрушке горе.

Присутне је као домаћин и организатор поздравио председник СУБНОР-а Сремске Митровице Раде Корица Бата, затим почасни председник СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, историчар Андрија Поповић и сремски борац НОБ-а из Шида, Гаврило Гавра Винчић.

Посебним аплаузом поздрављени су Ђурчијански Перка, носилац „Партизанске споменице 1941.“ и борац НОБ Гаврило-Гавра Винчић, који су целокупном догађају дали посебан свечани тон.

Делегације СУБНОР-а градова и општина положиле су венце на заједничкој гробници бораца НОБ-а који сахрањени на овом светом месту.