ФОРМИРАЊЕ ПРВОГ ПИРОТСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

У селу Студена (општина Бабушница) 04. маја 1944. године формиран је Пиротски партизански одред. Одред је формиран у јеку велике мајске офанзиве окупатора, у којој је учествовало око 50.000 бугарских војника, под командом генерала Бојдева, команданта 5. бугарске армије.

На дан Формирања одред је имао око 150 бораца сврстаних у две чете. Смотру строја обавили су Видоје Смилевски, секретар Окружног комитета КПЈ за пиротски округ и Предраг Бошковић, секретар Среског комитета КПЈ нишавског среза.

За команданта одреда именован је Зарије Благојевић, за заменика Лазар Китановић, а за политичког комесара Живадин Илић.

Касније, борци одреда су ушли у састав Прве пиротске бригаде (25. Српске народноослободилачке бригаде).

У знак сећања, СУБНОР града Пирота обележава овај значајан датум из народноослободилачких ратова Србије.

Обележавање је реализовано полагањем цвећа на спомен плочу у с. Студена од стране делегације СУБНОР-а града Пирота коју су сачињавали: Радмила Милошевић, Персида Илић и Јелена Перић уз присуство мештана села. По полагању цвећа краћи историјски час окупљенима је одржао председник СУБНОР-а града Пирота, Пецо Тодоровски.

Приликом повратка у Пирот делегација је искористила боравак на територији општине Бабушница и положила цвеће на Спомен чесму у с. Стрелац подигнуту у знак сећања на формирање 25. Српске – Прве пиротске бригаде 46. дивизије НОВЈ..

Овим обележавањем СУБНОР Пирота истиче важност неговања слободарских традиција и тековина антифашистичке борбе.

4. мај 2023