ГОДИШЊИЦA СТРЕЉАЊА ГРАЂАНА СРЕМА У ПЕТРОВАРАДИНУ 1914.

У организацији две побратимске организације СУБНОР-а Петроварадина и Батајнице уз подршку СУБНОР-а града Новог Сада обележена је годишњица стрељања грађана Срема у Петроварадину полагањем цвећа и венаца на споменик страдалим грађанима Батајнице, Бешке, Руме, Сремских Карловаца, Земуна, Бољеваца и Војке.

Делегације СУБНОР-а Петроварадина, Батајнице, АП Војводине, Новог Сада, Руме, Бешке, Војке, потомци жртвама и грађани полагањем цвећа и венаца одали су пошту страдалима полагањем цвећа на споменик жртвама на Петроварадинској тврђави и на споменик у близини фудбалског игралишта ФК Петроварадин.

Пошто су мештани Срема одушевљено дочекали српску војску која је ушла у Срем након величанствене победе на Церу, а после њеног повлачења уз велике губитке и пораз, аустроугарске власти су покренуле велику акцију освете над српским становништвом Срема. У знак сећања на жртве Соколско друштво Петроварадин подигло је на Споменик на Петроварадинској тврђави где су првобитно била положена и тела стрељаних. Међу стрељанима је и сликарка Даница Јовановић, чији су животни пут прекинули хици аустроугарских војника 12. септембра 1914. године. Тела су касније сахрањена у породичним гробницама страдалих. Из Батајнице и околине су око 2.000 становника стрпали у вагоне возова и депортовале. Недалеко од пруге 17. септембра 1914. године у Петроварадину је изведена група младића и у знак одмазде стрељани су Живан Марковић, Максим Мијовић, Богољуб Бокун, Станко Радојчић, Славко Егленђија, Милан Степановић, Иван Шенковић и Светозар, Рајко, Петар и Никола Јовановић. Остали Батајничани су до краја рата били углавном у логору у околини Осијека. Споменик страдалима је поставило Соколско друштво 1934. године. На почетку Другог светског рата на овим просторима споменик срушен и затрпан од стране усташког режима након што је Срем ушао у састав тзв. Независне Државе Хрватске. Након рата 1945. године након ослобођења споменик је обновљен, да би пре десет година био у целини реконструисан након деценија пропадања.

Окупљене је поздравио Милован Вујић испред СУБНОР-а Петроварадина, Предраг Вукмирић испред СУБНОР-а АП Војводине, Сава Богуновић испред СУБНОР-а Батајнице и председник Удружења ваздухопловаца Војводине, Станко Шушњар. Осим подсећања на овај догађај који се збио 12. и 17. септембра 1914. у својим говорима они су истакли значај неговања Културе сећања и упутили снажну поруку да се оваква злодела више никада не понове на нашим просторима.

СУБНОР Батајнице је у такође посетио и место погибије бораца Подунавског партизанског одреда где су одали пошту полагањем венаца.

12.09.2023.