ХЕРОЈИ АПРИЛСКОГ РАТА 1941.

У оквиру својих редовних програмских активности и јубилеја обележавања 80 година од устанка народа Србије, СУБНОР Града Вршца, приредио је Мали час из историје посвећен херојима Априлског рата, војницима војске Краљевине Југославије, који су положили своје животе на олтар отаџбине, часно вршећи своју патриотску дужност у настојању да спрече продор Немачке нацистичке солдатеске из правца Румунија у Југославију, на граничном прелазу Ватин, код Вршца, 11. априла 1941. године.

Марко Божовић, пешадијсли поручник, Синиша Матејић, потпоручник, Воја Атанасијевић, поднаредник у резерви, Тодор Статијев и Игњат Ђорђев, војници, златним су словима уписали своју слободарску жртву. Њиховим именима придружио се, 78 година непознати војник, који је активирао мину и својом свесном жртвом нанео губитак непријатељу, каплар Велимир Мијановић. Сви они, припадници су XVIII посадног батаљона.

Мали час из историје приредио је Драгољуб Ђорђевић, председник  СУБНОР у Вршцу, осврнувши се на догађаје , који су предходили Априлском рату. На потписивање срамног Тројног пакта са нацистичком Немачком, Италијом и Јапаном, на историјски одговор народа Србије 27. марта, који се први супротставио захукталој војној машинерији Хитлеровог Трећег рајха када су сви веровали у њену непобедивост и тако, уз велику жртву, одредио ток и исход Другог светског рата. На бомбардовање отвореног града Београда, на православни ускрс 6. априла, на бекство Краља Петра другог и Југословенске владе у Лондон, на безусловну капитулацију и распад Краљевине Југославије…

Обновљену спомен плочу и плочу са именом Велимира Мијановића, открили су представници Града Вршца и вршачког СУБНОР-а, који је  плочу обновио и попставио допунску са именом каплара Велимира Мијановића.

Венце су положоли и поклонили се сенима хероја, представници Града Вршца, СУБНОР Вршца и вршачког одбора СНС.

Догађај је учињен посебним јер су се свечаности придружили, случајем природе свога посла, држављани Русије и Белорусије, Коробељников из сибирског Тјумена и Кузмиш из Минска, млади возачи, фирме Магнит. Они су изразили нескривену радост што присуствују једном таквом догађају, истичући пријатељатво руског и белоруског народа са српским народом.

Заједничке фотографије, понели су на далека путовања…