САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869470Укупно посета:
  • 2664259Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

damjanovicbozidarkaДруштвено-политички радник и народни херој Југославије. (1920-1996)

Рођена је 25. септембра 1920. године у Младеновцу. Основну школу је завршила у Mладеновцу, а четири разреда гимназије у Смедеревској Паланци. До 1941. године завршила је и женску занатску (домаћичку) школу и почела стенографску школу. Рат ју је затекао као ђака и прекинуо њено даље школовање.

У лето 1941. године повезала се са организаторима устанка и члановима КПЈ у Kрагујевцу, од којих добија и успешно обавља разне илегалне задатке везане за подизње устанка. Због истакнуте активности живела је једно време илегално у Младеновцу и радила на припреми и организацији устанка. Крајем јуна 1941. године постала је члан СКОЈ-а.

Половином октобра 1941. године добровољно је ступила у Шумадијски НОП одред, а из њега убрзо прешла у Космајски НОП одред, где је постала члан КПЈ. По пријему у чланство КПЈ постављена је за члана Повереништва КПЈ за младеновачки срез. Нешто касније постала је секретар Повереништва и члан ОК КПЈ за Младеновачки срез.

Када се Космајски НОП одред, за време Прве непријатељске офанзиве, повукао у Санџак, у рејону Младеновца и Космаја остала је да дејствује једна партизанска чета, која је водила непрекидне оружане акције против окупатора. У свим тим акцијама учествовала је и Божидарка Дамјановић, тада већ много познатија по свом партизанском имену Кика. Њени подвизи и храброст постају легенда у народу Шумадије и међу партизанским борцима. Учествовала је у великом броју борби које су шумадијски партизани водили против окупатора. Немци су настојали да униште ослободилачки покрет на Космају и Шумадији, помоћу многобројних одреда Специјалне полиције, Српске државне страже и четника. Али су, упркос свим тим мерама, свакодневно дизане у ваздух железничке пруге, станице, камиони и други објекти.

Године 1943. када је поново основан Космајски НОП одред, Кика је у њему постала заменик политичког комесара, а истовремено је била и члан ОК КПЈ за Младеновац, на тим дужностима остала је до краја рата.

После ослобођења Југославије, била је на разним друштвено-политичким дужностима: помоћник председника Комисије државне контроле НР Србије, начелник Кадровске управе ЦК КП Србије и члан Извршног одбора СУБНОР-а Србије. Завршила је Учитељску школу и од 1952. године радила као учитељица, а од 1959. до 1963. године као директор у једној београдској основној школи. Била је и директор Завода за основно образовање и образовање наставника СР Србије.

Од ослобођења је стално бирана за народног посланика Скупштине ФНРЈ и СФРЈ, а у једном мандату била је и посланик Народне скупштине СР Србије. Још у рату почела је бави новинарско-публицистичким радом, сарађивала је у органу Народног фронта Србије “Глас” и у “Космајском борцу”. После рата била је сардник листа “Нови дани”, а сарађивала је и у бројним другим публикацијама. Написала је књигу сећања “Ја и моји другови”.

Носилац је Партизанске споменице 1941. године. Орденом народнох хероја Југославије одликована је 9. октобра 1953. године.

Божидарка Дамјановић-Марковић Кика била је супруга Драже Марковића, високог функционера СКЈ и СФРЈ.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.