САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819783Укупно посета:
  • 2568180Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Рођен је 18. децембра 1919. године у Петровцу, код Лесковца, Србија. Живео је у свом селу и бавио се земљорадњом, и већ као младић кретао се у друштву напредних средњошколаца. Тако је стекао прва знања о напредном радничком покрету, добијао литературу и постао симпатизер КПЈ.

После капитулације, учествовао је у разним акцијама које је организовала Комунистичка партија, преносио партијско-пропагандни материјал, учествовао у спаљивању општинских архива, писању и лепљењу парола.

Јула 1941. године постао је члан СКОЈ-а, и са својом скојевском групом учествовао, половином октобта 1941. године, у нападу на четнике у селу Лапотинцу, у Лесковачком срезу. У тој борби разоружано је 16 четника и заплењен један пушкомитраљез, 13 пушака, 14 пиштоља и нешто муниције. То је била прва Петровићева борба. Тада је ступио у Јабланички одред и учествовао у ослобађању Лебана, Власотинаца и других места. Новембра 1941. године примљен је у чланство КПЈ.

Крајем децембра постао је командир чете у Јабланичком одреду, потом помоћник политичког комесара баиаљона у Првом јужномо-равском одреду, затим помоћник политичког комесара одреда и, истовремено, члан Среског комитета Партије. Приликом формирања 2. јужно-моравске бригаде, 1943, постаје помоћник политкомесара те бригаде, истовремено и члан Окружног комитета Комунистичке партије Југославије за Лесковац. Од марта 1944. године био је политички комесар Оперативног штаба јужноморавске оперативне зоне, први политички комесар 21. српске ударне дивизије, а од јула исте године заменик команданта те дивизије.

Као политички и војни руководилац, учествовао је у свим борбама његове јединице, и четири пута је тешко рањен.

С првим официрима Народноослободилачке војске Југославије, новембра 1944. године упућен је на школовање у Совјетски Савез, где је завршио Вишу војну академију „Ворошилов”, а касније и Вишу војну академију ЈНА.

После рата, био је на разним одговорним дужностима у ЈНА. Најпре је био командант дивизије, затим командант корпуса и начелник Управе пешадије у Државном секретаријату за народну одбрану. Крајем 1980. године преведен је у резерву, у чину генерал-пуковника.

Сада живи у Београду, и активан је друштвено политички радник: члан је Председништва СУБ-НОР-а Србије, члан Председништва ССРН Србије и члан ЦК СК Србије.

Делегат је Друштвено-политичког већа СР Србије и председник Заједничке комисије оба већа Скупштине СР Србије за народну одбрану.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других високих одликовања.

Народним херојем проглашен је 20. децембра 1951. године.

(М. Анд.)

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Сунчано
07:0217:42 CEST
УтоСреЧет
27/12°C
27/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.