САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819788Укупно посета:
  • 2568186Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

Генерал-армије ЈНА.

Због револуционарног рада често је хапшен и прогањан, а 1933. осуђен на две године робије. Убрзо је побегао са робије и живео илегално у Загребу, одакле је по директиви Комунистиче партије Југославије отишао у Шпанију 1936. где је избио Шпански грађански рат. У шпанској републиканској армији био је водник, командир чете и командант Балканског батаљона. У борбама код Брунета и на Ебру био је четири пута рањен. Добио је чин капетана и одликован шпанским републиканским орденом Ослобођења. На крају рата 1939. био је заробљен и спроведен у логор из ког успева да побегне назад у Југославију.

Био је један од организатора устанка у Кордуну 1941. Био је члан Главног штаба за Босну и Херцеговину, командант Оперативног штаба за Босанску крајину, командант Првог босанског корпуса, командант Трећег корпуса, командант Главног штаба за Војводину и командант Треће армије. У НОР-у је 6 пута био похваљен од Врховног команданта Јосипа Броза Тита.

После рата био је на дужности команданта армије и области, начелник Персоналне управе ЈНА и помоћник Савезног секретара за народну одбрану. Завршио Вишу војну академију ЈНА. Био је члан Центраног комитета савеза комуниста Југославије, Савезног одбора социјалистичког савеза радног народа Југославије и посланик Савезна народна скупштина Савезне народне скупштине. Одликовн је Орденом народног хероја, Орденом јунака социјалистичког рада, Орденом партизанске звезде, Орденом ратне заставе са злазним венцем (два пута), Орденом брадства и јединства са златним венцем и др..

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Сунчано
07:0217:42 CEST
УтоСреЧет
28/12°C
28/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.