САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870062Укупно посета:
  • 2665293Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

drapsinin_petarполитичар, генерал и народни херој. Рођен је 15. новембра 1914. у сељачкој породици у Турији, у близини Старог Бечеја.

Драпшин је основну школу завршио у Турији, а нижу гимназију у Србобрану. После гимназије, одлази на занат у Београд. После заната уписао је средњетехничку школу, коју је завршио 1935. године. За време свог школовања дошао је у додир са напредним покретом и укључио се у рад који је Савез Комунистичке Омладине Југославије користио за проширивање свог утицаја међу широким слојевима младих људи. Литерарна дружина средњетехничке школе које је Драпшин похађао у Београду била је платформа за окупљање напредне омладине, а Драпшин је био један од њених најактивнијих чланова. Учествовање у акцијама које је организовао СКОЈ довео је Драпшина у редове Савеза комунистичке омладине Југославије, а мало касније и на дужност секретара организације СКОЈ-а Средњетехничке школе у Београду. Године 1937. Драпшин одлази у Праг на студије, на тамошњем техничком факултету.

Привучен ослободилачком борбом шпанског народа против генерала Франка, после краћег времена одлази да се бори на пољима Андалузије. Као одличан и храбар борац шпанске републиканске армије истакао се борбама код Алмансе и на Мадридском фронту. После Франковог тријумфа, Драпшин са осталим члановима интернационалних бригада одлази у Француску, одакле је интерниран у логор. Бекство које је организовала КПЈ преко својих канала, Драпшин је искористио да би побегао у Загреб. Одатле је прешао у Херцеговину и већ у првим данима рата постаје један од организатора устанка.

Петар Драпшин је имао чин капетана шпанске републиканске армије, слично као и Пеко Дапчевић, Коста Нађ, Иван Гошњак, Франц Розман Стане и многи други. У Херцеговини је постао заменик команданта оперативне зоне. Истакавши се на тој дужности добрим руковођењем, постављен је за команданта. У Херцеговини се налази под илегалним именом “Петар Илић Шпанац”. У Херцеговини је због грешака био партијски кажњен, што га је тешко погодило. Партија му даје нови задатак за искупљање. Петар Драпшин је послат у Славонију, где обавља дужност команданта Прве славонске дивизије од јануара 1943. Чин генерал-мајора је добио 1. марта 1943. У лето 1944. године отишао је за заменика команданта Главног штаба НОВ и ПО Хрватске. Крајем 1944. послан је у Далмацију за команданта 8. Корпуса Народноослободилачке војске Југославије. Чин генерал-лајтнанта је добио 3. јануара 1945.

Када је у фебруару 1945. оформљена 4. југословенска армија, генерал-лајтнант Петар Драпшин је постављен за њеног команданта. У Штабу се на месту начелника Армије налазио генерал-лајтнант Павле Јакшић, а на месту политичког комесара армије пуковник Бошко Шиљеговић. Читав Штаб 4. Армије је имао задатак да борбе пренесу према словеначко-италијанској граници, да се ослободи Хрватско Приморје, Истра и Трст. Генерал Драпшин је био чувен по томе што су његови тенкови загазили Трстом. Ту је био заробљен и уништен велики број непријатељских снага. Борби за Трст су претходиле успешно руковођене операције: десант на Истру, ослобођење Тржића и Горице. Драпшинова армија је такође имала задатак да затвори италијанску границу и уништи остатке Српског Добровољачког Корпуса који се повлачио према Италији.

На првим изборима за уставотворну скупштину, 1945. године, кандидован је за народног посланика, али је његову војну славу прекинуо несрећни случај при ком је погинуо 2. новембра 1945. у Београду. Наиме, пиштољ којим је руковао је случајно опалио и усмртио га. Генерал Петар Драпшин је одликован “Орденом Партизанске Звезде”, а 27. јула 1953. проглашен је за народног хероја Југославије.

 

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.