ХЕРОЈИ У РАТУ – ХУМАНИСТИ У МИРУ

Поводом обележавања победе партизанских јединица и ослобођења Криве Феје у Другом светском рати, СУБНОР Града Врања, са једним од најактивнијих месних одбора у Кривој Феји, организовао је, поред одавања почасти, и ванредну акцију добровољног давања крви.

Том приликом у просторије Основне школе у Кривој Феји окупили су се борци, мештани, представници Војске, полиције, школе, Месне заједнице, рудника „Грот“ и приватних предузећа, а након одавања дужне почасти погинулим ослободиоцима приступило се најављеној акцији давања крви, у сарадњи са Црвеним крстом Врање и Заводом за трансфузију крви.

Први, у колони давалаца крви, су ратници са Кошара: Ненад Јовановић, Часлав Спасић, Јован Пејчић и Славољуб Митић.

Ненад је, након давања крви, кратко прокоментарисао „Дошли смо да подржимо акцију и дамо крв, течност која живот значи. Жао ми је што у нашем строју данас није са нама мој брат близанац Небојша Јовановић, који је у Немачкој на привременом раду, затим Ненад Спасић који је болестан од короне и Јовица Спасић, пословно одсутан у другом месту. Они су се јавили и поздравили ову веома хуману акцију Кривофејчана. Ми ратници са Кошара најбоље знамо колико је ова течност потребна да би се спасао људски живот“.

У ред давалаца нашли су се и остали борци Криве Феје, које је организовао и предводио, Миле Илић, председник Месног одбора СУБНОР-а Крива Феја. По принципу „васпитава се примером, а не причом“ крв је дао и заменик председника СУБНОР-а Града Врања Мирољуб Стојчић-Миша. Прикупљено је 20 јединица крви, уз констатацију да двојица присутних не могу дати крв данас, те су остављени за редовну акцију давања крви, 5. јула, поводом Дана борца и Дана устанка.

Крива Феја, мало насеље на југоистоку Србије, сада у саставу Градске општине Врањска Бања, поносно је на своје борце са Кошара, а и Град Врање је поносан на Криву Феју, што је имала чак седам бораца у овој легендарној бици за одбрану Србије. У шали чак и они напомињу да су сви „Кривофејчани“, који су у то време били у војсци, били на Кошарама.

Нама остаје да закључимо да ови вредни и поштени горштаци имају заиста велико срце – храбро у рату и хумано у миру.

Миодраг Велиновић