ХЕРОЈСТВО СЕ НE ЗАБОРАВЉА

Да се херојство и живот положен за одбрану Отаџбине никада не заборавља већ светли пуним сјајем сведочи и легендарни мајор Драгољуб Кргушић својим витештвом пре 80 година на падинама Баљковца, тих априлских дана 1941. године.

Немачке снаге надирале су из правца Јагодине ка Крагујевцу а он, командир митраљеске чете Пиротехничког батаљона, одгојен у епском и слободарском духу, стао је са својим војницима пред фашистичке немани. Развила се тешка борба и немци су заустављени. Упркос деловању пете колоне, издаји, мајор Драгољуб Јанков, поносити Кргушић из Поља (Мојковац) себе је тога дана уписао у легенде у које се и винуо. Остао је да лежи на баљковачким падинама вечно. Са сабљом у левој и пиштољем у десној руци. Да се памти.

Поводом 80 година од његове витешке погибије, делегације СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије положиле су венац на његов гроб и одале му пошту. 95-о годишњи Власта Божиновић, учесник НОР-а, чији је отац Обрен био тих дана у чети мајора Кргушића, присутнима је изнео сећање свога оца на догађаје из тих дана и захваљујући коме је сачувана истина и заједничким снагама подигнуто спомен обележје легендарном мајору.

Сликар Милош Игњатовић га је овековечио у уметничкој слици која краси зид у просторијама СУБНОР-а Крагујевца а насликана је за ову прилику.