Хуманост на делу

ХЕРОЈСКИ ЧИН СЕСТРЕ РАДИЦЕ

НАТО авиони су, бомбардујући у марту 1999. касарне у Куршумлији, са три пројектила погодила војно склониште. Међу првима у помоћ рањеним војницима и старешинама притрчала је медицинска сестра Радица Славковић.

Није се храбра Радица уплашила за живот већ је кренула у рушевине да пружа помоћ повређенима. Један од тешко рањених, био је и сада пуковник у пензији Миодраг Милић, који је после 18 година поново дошао у Куршумлију. Када је чуо да му је Радица Славковић прва пружила помоћ, са сузама у очима јој је пришао: „Сада знам да сам само захваљујући правовременој помоћи сестре Радице жив. Не постоји начин да јој се одужим. Ни ја, ни бројни други официри и војници које је она те страшне ноћи спасила сигурне смрти“.

На свечаном скупу у сали Скупштине општине Куршумлија Радици Славковић је за овај чин и испољену храброст уручена Медаља борца највеће признање СУБНОР-а Србије. У име председника СУБНОР-а Душана Чукића признање је уручио потпредседник СУБНОР-а Србије пук. проф. Жељко В. Зиројевић истакавши да се СУБНОР поноси што има овакве чланове.

СУБНОР Куршумлија уручио је пригодне књиге и захвалницу са жељом да се њен херојски чин и пожртвовање никада не забораве.