САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869963Укупно посета:
 • 2665109Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

300.000!

Уважени читаоци и сарадници портала СУБНОР: хвала што Вас је у протеклих 17 месеци, откад се појављујемо у садашњем облику као електронско издање на интернетској мрежи, већ преко три стотине хиљада!

Сваких тридесет дана овај портал, значи, има нешто више од 17 хиљада посетилаца.

У питању је импознатна бројка, репрезентативни аудиторијум коме су, очигледно, занимљиве теме из савременог живота Србије и кретања у свету, а и мноштво информација о делатностима и акцијама специфичне и јединствене борачке и антифашистичке организације, баштиника славне традиције ослободилачке партизанске борбе и признате у свету ”четворке” непобедиве савезничке коалиције против нацистичке хитлеровске армаде и помагача у Другом светском рату.

Сведоци смо, заједно са Вама, поштовани читаоци, да разним ретроградним појединцима или групицама сметамо, који су нас, скривени под кабаницом савремених пирата прозваним хакерима, у више наврата бескрупулозно ометали и тако за кратко прекидали рад да бисмо, ојачани залагањем за часне циљеве, наставили још силније да доприносимо општем бољитку наше једине Србије и миру и разумевању у свету.

Позивамо и овом приликом да сваку страницу овог портала сматрате својим сигурним домом.

Јављајте се. Пишите. Коментаришите. Предлажите. Критикујте.

За добар и користан савет увек има места. Портал СУБНОР због тога и постоји.

Идемо даље!

Print Friendly, PDF & Email

7 реаговања на Идемо даље

 • Lune каже:

  Tomislav Nikolic.izjava…”vernici su(nekad bli) dobri ljudi”
  …………………………………………………………………………
  Mislis…“kako prota kaze“….prvi ministar poljoprivrede, ugledni prota u narodu..Milan Smiljanic..za PKB..“rodilo se cedo valja ga ljuljati“..?? Vodeći proizvođač mleka „PKB je vodeći proizvođač i prerađivač mleka u Jugoslaviji. Samo na farmama u Pančevačkom ritu gaji se 24.000 grla stoke od čega je 11.000 muznih krava. Prosečna mlečnost je 6.500 litara po grlu, a godišnja ukupna proizvodnja u preduzeću je 60 miliona litara mleka“, navodi se u izveštajima iz 1994. godine, kada je generalni direktor preduzeća bio Vojislav Simanović. U mlekarskoj industriji PKB-a tada su bili pogoni u Beogradu, Kraljevu, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Vršcu, Šidu, Čačku, Zelenici, Sokobanji i Kosovu Polju, proizvodilo se više od 60 raznih mlečnih proizvoda. U klaničnu industriju sa farmi ovog preduzeća usmeravano je godišnje hiljade tona kvalitetnog junećeg, svinjskog i ovčijeg mesa. Tako je bilo nekada, ali više ništa nije isto. „Imlek“ je sada posebno preduzeće, izdvojeno iz PKB-a. Tada ga je, prve posleratne godine, prota Smiljanić, kao kum blagoslovio rečima: „Dabogda se uvek peo uz brdo i proizvodio što više baštenskih proizvoda, mleka i živine i snabdevao Beograd“. Na pijace su prvi plodovi sa njiva Poljoprivrednog dobra „Pančevački rit“ počeli da pristižu u jesen 1946. godine. Na poljima i močvarama ovog dobra razvio se gigant za proizvodnju i preradu hrane Poljoprivredni kombinat „Beograd“ – PKB. Preduzeće proizvodi i prerađuje hranu za prestonicu. Od šezdesetih godina rad preduzeća se zasniva na povezanosti poljoprivredne proizvodnje, prerade, trgovine, ugostiteljstva, razvoja nauke, kao i primeni znanja u praksi. Preduzeće je vremenom postalo poznato, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Po rečima Miloša Bugarina, sadašnjeg generalnog direktora PKB-a, krajem sedamdesetih ovaj, za naše uslove, poslovni agro-industrijski džin, imao je u posedu 90.000 hektara korisne obradive površine i armiju od 43.000 radnika. U to vreme firma je bila teška 2.000.000.000 američkih dolara. Desetine hiljada kvadrata proizvodnih pogona i poslovnih zgrada širom Jugoslavije bilo je u posedu preduzeća.
  ………………………………………………………………………………………………………………….
  Milovan Brkic pise…navodi.. „kомунистички свештеник Милан Смиљанић, издајник Србске Цркве и човек који је комунистима учинио велику услугу у разарању Србске Цркве и који је у том смислу за комунисте заслужнији од Крцуна, Ранковића, Темпа и Ђиласа заједно (иначе, остао је познат као оснивач и доживотни председник комунистичког Удружења свештеника и творац чувене крилатице „Крст носим звездом се поносим, Тита волим, а Богу се молим“, посетио је митрополита и тражио је да се оснује Удружење свештеника. Митрополит Јосиф му је тада одговорио: „Са Вама нећу да разговарам. Ви имате да положите рачун Цркви. Кога сте питали када сте оставили своју парохију и отишли у партизане?“

  • Lune каже:

   ” Vuk armani odela menja ali cud nikako”…i preuzimaju brigu o drzavi i drustvu,prostim “turbo stajlingom”
   ……………………………………………………….
   Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ јуче је сведочећи на суђењу Радовану Караџићу у Хагу истакао да није умешан у злочине и да су његови говори током рата “били миротворачког карактера у циљу очувања Југославије”.
   Ако сам ја умешан у ратне злочине, онда је и садашњи председник Србије Томислав Николић у њих умешан истоветно као и ја. У то немам никакве сумње, јер смо све заједно радили. Уосталом, Николића сам прогласио за војводу зато што је два или три месеца провео на ратишту као добровољац у Славонији. И садашњи први потпредседник Владе Србије, Александар Вучић је пре уласка у СРС био добровољац код војводе Славка Алексића на Јеврејском гробљу у Сарајеву. Сви чланови ужег руководства СРС-а су делима доказивали своју патриотску оријентацију – рекао је Шешељ у судници Трибунала.

  • Lune каже:

   Sedi kec predsednice !
   ……………………………
   Tomislav Nikolic, izjava…
   “„Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna – ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan”, ukazao je Nikolić.
   …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
   Izjava Tomislava Nikolica je u teskoj koliziji sa istinom, Milunki Savic je vec 1945. godine dodeljena adekvatna penzija, Milunki Savic je 1970. godine dodeljen stan koji su opremila “komunisticka preduzeca”, a, na pogrebu, prisustvovali su i govorili visoki oficiri JNA.

   “dosta nam je kleveta i lazi….itd”

  • Lune каже:

   Ako verujemo u sljive, u cemu je problem “izvoza iste u vecin kolicinama”
   ……………………………………………………………………………………………..
   1) Ako “brat Srbin” u uslovima “bratstva i jedinstva-trzista”..proizvede kamion suvih sljiva, i plati kamionski prevoz za iste, za oko 600 kilometara,i suve sljive proda u “pomenutim trzisnim uslovima” bratu Hrvatu”….” po dogovorenoj i ugovorenoj ceni.
   2) Ako “brat,cetnik pocetnik” u uslovima “kleronacionalizma i nacizma”..proizvede kamion “istih tih suvih sljiva sa lagera”..i hoce da plati tih 600 kilometara za prevoz..hoce li “brat ustasa” uopste hteti da razmislja o tome da li ce da ih kupi…?
   3) Kakvu ce cenu suvih sljiva da postigne “pomenuti brat proizvodjac”, kada mu rastu troskovi transporta, sto ide dalje “od YU”..do svake sledece zemlje..a, kao resenje mu se ponudi “Dinkiceva globalna kan kan ekonomija”..pa na sve to, optereti suve sljive, troskovima transporta do neke Luke “u regionu”..i, doda na to troskove pomorskog transporta,broda kojeg Srbija nema, istovara robe u “luci opredeljenja”..da bi “brat iz dijaspore” jeo suve sljive iz zavicaja….? Hoce li moci da kupi suve sljive “po ceni kavijara ili nikla” zbog nepotrebno naturenih troskova transporta i drugih robnih manipulacija.
   …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
   Ukratko, ocekujem odgovor na pitanje..”uloga kleronacionalizma u svetskoj ekonomiji”…?zasto su nas i zasto smo se posvadjali i raspali..”pojeo car vajdu”..?

 • Todor Pavlov каже:

  Hvala na upućenom pozivu da pišemo za redakciju portala nesumnjam da će članstvo posetioci i poštavaoci biti obogaćeni za što više i zanimljivog i raznolikog sadržaj na ovom sajtu sve pohvale urednicima ovog sajta treba biti upućene i na dosadašnjem radu i zalaganjima u oblasti društva očuvanja narodnooslobodilačke tradicije i raznolikog i životopisnog sadržaja ja kao čitalac ovog sajta želim da vas podržim u daljem naporima i zalaganjima za kreiranje sadržaja ovoga sajta koji ima objektivan i istiniti istroijski konceptni sadražja na sajtu.

 • pedjaza каже:

  Brojka od 300.000 posetilaca za 17 meseci je impozantna i potvrdjuje da je medijska pristnost SUBNOR-a u tom periodu i te kako porasala.
  To se uostalom vidi i na manifestacijama u organizaciji SUBNOR-a, koje su sve posecnije i velicanstvenije. One više ne predstavljaju samo simbolično i protokolarno obeležavanje datuma važnih istorijskih događaja, već sve više počinju da odišu sjajem koje su imale u vreme kada su se tekovine NOR-a mnogo više poštovale.
  U današnje vreme je za svaku organizaciju veoma vašno da ima svoj sajt, jer je on njen prozor u svet. Sve veći broj ljudi koristi internet kao glavni ili jedan od najvažnijih inzvora informacija, zbog brzine i efikasnosti njihovog objavljivanja, ali i zbog načina pristupa, koji nije vezan za određeni termin i nije vremesnki limitiran.
  Nastojaću da i na dalje svojim komentarima obogaćujem sadržaj ovog sajta, kako bi bio što korisniji posetiocima i nadam se da će SUBNOR vrlo brzo postati mnogo popularnija i prihvaćenija organizacija u našem društvu.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.