САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 811285Укупно посета:
  • 2540732Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПРОЛЕТЕРИ УВЕК ЗА ПОНОС

На Игману је обележена 77-годишњица марша партизана током Другог светског рата.

СУБНОР Србије представљала је делегација коју је предводио Зденко Дупланчић, члан Републичког одбора и председник Секције бораца Прве пролетерске НОУ бригаде.

Више од 15 хиљада антифашиста из бивше Југославије окупило се Игману да обележи један од најзначајнијих догађаја из 1942. године, током Народноослободилачке борбе у Другом светском рату.

Величанственом скупу на Великом пољу код споменика Првој пролетерској НОУ бригади обратило се неколико присутних представника борачких и антифашистичких делегација.

Председник САБНОР-а БиХ Бакир Накаш истакао је како сваке године између 15 и 20 хиљада људи буде на Игману, а уверен је да ће тај број из године у годину расти. Те бројке показују, каже, да људи имају респекта према догађају из 1942. године и НОБ.

Ибрахим Чомић, председник САБНОР-а Kантона Сарајева поздравио је све ветеране и антифашисте, широм Европе.

„Фашизам и неофашизам се још јавља у Европи и свету, па тако ни ми у БиХ нисмо поштеђени. Овај скуп сматрам стварањем антифашистичког фронта и настојмо да победимо фашизам као што је побеђен у Другом светском рату.

Скуп је у име Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића поздравио Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске НОУ бригаде:

„Наша антифашистичка борба за слободу, у савезништву са силама антифашистичке коалиције, је победник над мрачњаштвом која се на жалост данас од неких побеђених у рату жели фалсификовати, као и пораст десних снага које желе наметнути свој систем вредности. Зато је важно да се ми борци Другог светског рата, а посебно пролетери, заједно са нашим потомцима и поштоваоцима НОБ, активно боримо против ових појава, а нарочито млади људи који ће нас наследити“.

Затим су многобројне делегације положиле венце и цвеће на споменик Првој пролетерској.

Иначе, Игмански марш изведен је у ноћи између 27. и 28. јануара 1942. године, по дубоком снегу и на минус 38 степени. Преко 800 припадника Прве пролетерске ударне бригаде пешачило је 19 часова и прешло на слободну територију.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
29°
Partly Cloudy
05:1320:15 CEST
MonTueWed
min 18°C
30/19°C
29/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.