САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863322Укупно посета:
  • 2654559Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

КОМЕ  ТРЕБА  БЛОКАДА

Више од једне деценије СУБНОР је, као антифашистичка организација и баштиник народноослободилачке партизанске традиције из Другог светског рата, окружен медијском блокадом из острашћених идеолошких и политичких разлога. И поред тога што са сто хиљада чланова сваком  акцијом и потезима доприноси бољитку нашег народа и државе.

Ово је, поред осталог, констатовано на заједничкој седници Комисије за информисање и издаваштво и Издавачког савета часописа ”Борац”, који су расправљали о томе како су праћене протекле јулске и октобарске свечаности и шта предстоји у будућим делатностима СУБНОР-а Србије.

Такозвани централни медији су, готово по правилу, заобилазили чак и да најосновније забележе из иначе обимног рада борачке организације. С друге стране су такозвани локални, у незанемарљивом броју места, налазили за потребно да издвајају простор и показују интересовање за обострано корисну сарадњу. У том смислу су наведена искуства из Крагујевца и већег дела Шумадије, Врања, Вршца, Апатина или Бора и Зајечара.

Задње свечаности везане за седамдестогодишњицу слободе, нарочито у Београду, мењају слику. Очигледно да се политичко расположење према антифашизму као трајној вредности и победничкој улози нашег народа, што је власт упорно спретала са јавне сцене и наметала криву слику дозвољавајући фалсификате о славној борби јединог и правог фронта Србије, изменило у корист истине и непобитности збивања у Другом светском рату.

А и народ је, посебно на војној паради и на свечаности у Сава центру, рекао своје – френетични вишеминутни аплаузи ослободиоцима, борцима партизанима, доказ су огромног поштовања и опредељења за антифашизам као чврсте бране за продор ретроградних схватања и повампирења реваншиста који се зарад интереса нису одрекли намере да и по цену нових великих страдања наставе са војевањем за враћање позиција.

Учесници седнице у Београду, у Републичком одбору СУБНОР-а, позитивно су оценили напоре да се још јаче и упорније чује и поштује глас бораца, њихових потомака, поштовалаца из широког круга антифашиста који све више и са разлогом постаје планетарни покрет у корист мира и разумевања.

О томе је говорио и председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић, наглашавајући да је у информисању, посебно кад је реч о антифашизму, направљен продор и процес се наставља захваљујући и томе што је сада на сцени и једна нова, млада генерација која хоће да зна о својој прошлости и не дозвољава паушалне и нетачне оцене било с које стране да долазе.

Комисија за информисање, заједно са Издавачким саветом, помно је ценила домете портала СУБНОР-а на интернетској мрежи и изузетно се повољно изјаснила сугеришући да се тим путем настави. Исти став је изнет и за часопис ”Борац” коме предстоји и даље организовање дописничке мреже и обнова претплатника како би што више примерака  стигло до сваког члана или пријатеља организације.

У двочасовној дебати учествовали су: Жељко Зиројевић, Јелисавета Миловановић, Миша Мирковић, др Мирољуб Васић, Јован Радовановић, Слободан Лазаревић, др Невенка Петрић, Иван Матовић, Јовица Дојчиновић, др Миодраг Зечевић, Душан Чукић.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Информисање

  • pedjaza каже:

    Medijska blokada SUBNOR-a nije ništa novo. Izuzev nekoliko gradova i opština u Srbiji, gde lokalniji mediji daju manji ili veći prostor aktivnostima SUBNOR-a, u velikoj većini ostalih i na medijama od nacionalnog značaja, SUBNOR se gotovo uopšte ni ne pominje ili to bude veoma retko i šturo.
    Proces kadrovskog podmlađivanja, koji je u ovom slučaju izuzetno značajam, je započeo, mada u većini sredina nije dovoljno zaživeo. To je delom zbog medijske situacije, a delom zbog nespremnosti mnogih ljudi iz rukovostava lokalnih boračkih udruženja da prihvate pripadnike mlađih generacija i angažuju ih na adekvatan način. U mnogim sredinama se već godinama unazad rotiraju isti kadrovi, koji se međusobno predlažu i biraju na funkcije u udruženjima, a ostale čak ni obaveštavaju o tim, pa čak ni o mnogim drugim aktivnostima. Zbog toga, nažalost, manifestacije u organizaciji mnogih lokalnih boračkih udruženja liče na protokolarne skupove sa malom posećenošću, koje se prave za sopstveno malobrojno aktivno članstvo i gde se eventualno pozovu predstavnici nekih lokalnih medija da to fotografišu, napave po neki intervju i objave da je konkretna manifestacužija održana.
    Sa takvom praksom prevaziđene šablonizacije što pre treba prekinuti i SUBNOR uobličiti u otvoreniju organizaciju sa mnogo više aktivnog članstva svih generacija. Upravo to će biti i najbitniji korak u probijanju medijske blokade i svrstavanju najmasovnije boračke organizacije u Srbiji na mesto koje joj realno pripada.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.