ИЗБИШТЕ СЕЛО ХЕРОЈА – ВЕЛИКИ ЧАС ИСТОРИЈЕ

У селу хероја Избишту, надомак Вршца, СУБНОР Града Вршца, Основа школа Жарко Зрењанин из Избишта и Месна заједница Избишта, уз неизоставну подршку Града Вршца, приредили су Велики час из историје.

У Другом светском рату, село Избиште је било епицентар отпора Јужног Баната нацистичком окупатору.

Избиште је у борби за слободу изнедрило три народна хероја: Жарка Зрењанина Учу, Анђу Ранковић, Ису Јовановића и ништа мање хероје, педест два избиштана, који су своје животе положили на олтар слободе будућих гнерација, не питајући за цену и не тражећи ништа за узврат.

Њихов сан о слободи је остварен поразом фашиста и нашим животом у миру и слободи, пуних 79. година.

У знак захвалности и спомен слободарима, својим прецима, ђаци школе, под будном пажњом својих професора, приредили су рецитал сећања и љубави за своје хероје, за своје село Избиште и своју Србију.

Током фашистичке окупације, готово сви мештани Избишта, били су активно укључени, свако на свој начин, у борбу против нацистичког окупатора

Задовољство је било видети мноштво ђака школе, како се сећају својих предака, као им се диве и како су на њих поносни.

Поздравним речима обратила се Гордана Бељин представник доброг домаћина, Месне заједнице Избишта.

Маја Ристић Лажетић, члан Градског већа Вршца, задужена за борачка питања, надахнуто је говорила о борби за слободу, о васпитавању младих у духу роољубља, о нашем дугу према својим прецима и обавези да их се сећамо, чувајући тако слободарски и патриотски дух младих нараштаја.

Венце на споменик у центру села, положили су представници Града Вршца, основне школе, СУБНОР Града Вршца и представници Месне заједнице Избишта.

Пред кућом породице Стефановић приређен је емотини скуп.

Шест чланова породице, погинуле је у борби против немачких нациста:

Мајка Драгиња и отац Милан, стрељани су у Неузини1942. године.

Син, Момчило Стефановић, обешен у Самошу 14.10.1942.

Син, Страхиња Стефановић , погинуо 4.11.1942. у селу Павлиш, заједно са Жарком Зрењанином Учом, у епском окршају, против седам стотина припадника дивизије Принц Еуген и специјалне полиције Јураја Шпилера, за борбу против комуниста, опкољени троструким обручем.

Син, Реља Стефановћ, погинуо 6.1.1944. у Румунији, у борби са фашистичком Гвозденом гардом, као комесар Јужнобанатског партизанског одреда.

Кћи Цвета, страдала у казамату нацистичког логора у Петровграду.

Обнављајући сећање на породицу која је цела нестала у вихору Другог светског рата, ђаци основне школе, професори, претсавници Града, нови домаћин куће Стефановића и чланови СУБНОР-а, засадили су испред куће хероја шест стабала племенитог воћа да рађа у слободи.

Љиљана Јанков, домаћица куће Стефановића, постарала се за достајанствен доживљај.

Њен син, млађани Данијел, дечак који се изборио са опаком болешћу, у духу празника и сећања на свог деду, у његову част и спомен на породицу Стефановић, претставио се са три нумере на хармоници. Аплаузом присутних награђен је труд и задовољство музицирањем.

Дана 11. септембра, пре 121. годину, рођен је Жарко Зрењанин Уча.

Стога је Завршни чин Великог часа из историје у Избишту, окончан, управо пред кућом хероја, у којој су, поред Жарка, рођени знаменити и значајни члнови породице, који су дали свој велики допринос у победи над фашизмом и послератној изградњи домовине.

Сећање на Учу, употпуњено је причом о Станиславу Ивкову Ниси, антифашисти, Учином сараднику, који је имао задатак да га, заједно са Страхињом Стефановићем, спроведе, из базе у коју их је и сместио, на пут ка Бихаћу. Али је тог јутра наишао је на блокаду села Павлиш и трагичну погибију Жарка и Страхиње. Након тог догађаја прелази у илегалу, па у Одред. Окупаторска полиција разапела је густу, широку мрежу у околини Избишта. Станислав и Вељко Радукић су упали у заседу, која је припремљена уз помоћ издајника Жиге. Обојца су рањени. Станислав је изгубио доста крви и да не би жив пао у руке Шпилерове полиције, прекратио је себи живот.

Тако је скончао неустрашиви Станислав Ивков Ниса, један од многих избиштана, хероја антифашизма у Јужном Банату.

Венац на кући Зрењанин, остао је да сведочи до наредне године на испуњени завет сећања, на јуначка дела и захвалност за слободу.

Приредио Драгољуб Ђорђевић