ИЗЛОЖБА РАДОВА УЧЕНИКА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА ОШ „ЈЕЛЕНА ВАРЈАШКИ“ ВРШАЦ

У САЛИ ХЕРОЈА вршачког СУБНОР, приређена је изложба радова ученика са посебним потребама, који похађају Основну школу „Јелена Варјашки“.

Изложба је приређена по идеји професора Ивана Блануше.

Изложбу су осмислили, поставили и реализовали Мирјана Клиска, Тихомир Тодосијевић и Драгољуб Ђорђевић, чланови Градског одбора СУБНОР Града Вршца.

Свечано отварање изложбе, уз пригодан програм, уприличено 16. октобра 2023. године, са почетком у 10 часова.

Медијатор догађаја био је Драгољуб Ђорђевић, који је у име СУБНОР-а, као домаћина, поздравио децу, њихове родитеље, наставнике, професоре и директорку школе Љиљану Бешлин, претставнике медија, грађане и чланство СУБНОР.

Драмски уметник, Иван Ђорђевић, Првак Народног позоришта Стерија, упознао је децу са делом Јелене Варјашки, ондашње гимназијалке, чланице СКОЈ и КПЈ, борца против фашизма у Другом светском рату, чије име школа носи и укратко описао њен живот и страдање.

Након хапшења, септембра 1941. године, због подршке и учешћа у борби за слободу и против фашизма, мучена је у ГЕСТАПО-у у Вршцу и нацистичком логору “Свилара” у Панчеву, стрељана је на Бањици, 9. маја 1942. са целом групом вршачких, млађаних антифашиста – интелектуалаца.

Имала је само 20 година.

Директорка школе „Јелена Варјашки“, истакла је добру сарадњу СУБНОР Града Вршца и ОШ Јелена Варјашки, говорила о толеранцији, подршци и разумевању деце са посебним потребама и доприносу ове изложбе да се ђачки радови као и сама деца претставе изван простора своје школе и укључе у јавни живот Града Вршца, као стваралачке и респектабилне личноси, равноправне са својим вршњацима у много чему.

Магистар сликарства, професор Томислав Сухецки, надахнуто је говорио о уметности и ликовном изразу, који су нам претставили ђаци школе, као о потреби за стваралаштвом, нагласивши да и ова деца имају дар и потребу да искажу свој таленат, што и јесте смисао

ове изложбе, због чега ова деца заслужују посебну пажњу и подршку.

Магистар Сухецки, прогласио је изложбу отвореном.

Ученик 6. разреда Музичке школе Јосиф Маринковић из Вршца, Ђорђе, у класи професора Саше претставио се са две нумере на гитари, и тако улепшао укупан доживљај, што је пропраћено аплаузом искрене подршке.

Своје радове на изложби представили су ученици:

ВОЈИН КЕЦМАН, МИХАЛО ФЕХЕР, САМИРА СИРАН, ЈАНА КОЈИЧИЋ, МАЈА ПАВЛОВИЋ, МАРИЈА БАНДА, ЛУКА ТАНЦИК, ЈОВАНА ЦВЕТКОВИЋ, МАРИЈА КЕЛЕМЕН и МАРИЈА ЈОВАНОВИЋ, и за свој труд добили ПОХВАЛЕ СУБНОР ГРАДА ВРШЦА, као признање исказано у посебној форми и као трајна успомена да изложбу.

Рад АНДРЕЈА МИЉКОВА, завредео је трећу награду.

БАЈРАМ СИНАНИ награђен је другом наградом за достигнуто остварење.

За најбољи ликовни рад проглашен је домет ЕГЗОНЕ КРУЕЗИ, којој је додељена ПРВА награда за Најбољи рад на овој изложби.

Захвалницу за идеју и допринос у реализацији изложбе ђака ОШ Јелена Варјашки, СУБНОР Вршца, је доделио професору ликовног образовања Ивану Блануши.

Похвале ученицима и Захвалницу професору, уручила је Секретар вршачког СУБНОР, Мирјана Клиска

Директорки школе „Јелена Варјашки“, у знак подршке и афирмације ликовног стваралаштва ђака школе са посебним потребама у јавном животу Града Вршца, уручена је Повеља СУБНОР Града Вршца. Повељу је уручио Драгољуб Ђорђевић.

Доживљај су улепшали и ђаци редовне Основне школе „Олга Петров“, са својом учитељицом.

Професор Томислав Сухецки, приредио је радост, сликајући брзе портрете ђака.

Целокупан догађај забележили су регионалне ТВ Банат и ТВ Лав, као и уредници Вршачке куле и Вршачких Вести.

Приредио Драгољуб Ђорђевић

Вршац, 16.11.2023.године