ИЗВОРИШТЕ СЛОБОДАРСТВА

У селу Грошница надомак Крагујевца пред очима немачких фашиста и њихових слугу 12. јула 1941. године (на Петровдан) окупили су се чланови ОК КПЈ из Шумадије и Крагујевца уз присуство представника ЦК КПЈ, шпанског борца Бранка Крсмановића и Светислава Ћеће Стефановића члана ПК КПЈ Србије у воденици Петра Недељковића (познатој као Петрова воденица) и донели ОДЛУКУ о дизању устанка у Шумадији као и формирању Крагујевачког партизанског одреда. Том приликом за команданта одреда именован је Радисав Раја Недељковић (проглашен за Народног хероја), Милоје Симовић за заменика команданта и за политичког комесара Тоза Драговић (проглашен за Народног хероја).

Од тог дана отпочеле су да пламте устаничке ватре широм Шумадије.

Председник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић је са сарадницима обишао новоовновљену Петрову воденицу пред којом ће се ове године 12. јула одржати народни скуп и обележавање 80 година од почетка устанка. Том приликом је информисан о активностима које се спроводе поводом овог јубилеја.

У просторијама СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, председник СУБНОР-а Србије је обишао изложбу „Јунаци априлског рата 1941.године“ коју је приредио ГО СУБНОР-а и похвално се изразио о истој а затим одржао и састанак са руководством ове организације са акцентом на даље активности које предстоје.