ЈАБЛАНИЦА НА НЕРЕТВИ ПОСЛЕ 79 ГОДИНА

У Јабланици, у Босни и Херцеговини, 7. маја 2022. године, обележена је 79. годишњица Битке за рањенике на Неретви и 77. годишњица победе над фашизмом. У склопу обележавања годишњице у реку Неретву спуштено је 79 каранфила, а на Спомен-обележје положени су венци и цвеће.

Организатори обележавања били су САБНОР БиХ, УАБНОР Јабланица, Друштво „Јосип Броз Тито“ Јабланица и Музеј „Битка за рањенике на Неретви“.

Обележавање ове годишњице било је повод за окупљање бројних антифашиста, поштовалаца партизанског покрета, као и маршала Југославије Јосипа Броза Тита из Босне и Херцеговине и из других земаља региона.

Венац на Спомен-обележје положили су члан Председништва БиХ Жељко Комшић, потпредседник Федерације БиХ Милан Дуновић, представници борачких и антифашистичких удрушења бивших југословенских република а у име СУБНОР-а Србије, председник, генерал-мајор Видосав Ковачевић, удружења, политичке странаке и грађани.

У склопу обележавања годишњице посећен је Музеј „Битка за рањенике“ и посећена је изложба „80 година пркоса и поноса“ коју су приредиле Матица црногорска и Национална заједница Црногораца Хрватске.

На свечаној академији присутнима су се обратили начелник Општине Јабланица Дамир Шабановић, председник САБНОР-а БиХ, као и представници државних делегација с простора бивше Југославије, а приређен је и културно-уметнички програм.

-Овде је победио разум, овде је победио човек у борби за слободу и ми се с тим настојимо поносити – поручио је начелник Шабановић.

Председник САБНОР-а БиХ Сеад Ђулић захвалио је свима који су дошли на обележавање, нагласивши како је данас часно бити у Јабланици.

Из оне Титове наредбе „Рањенике не смијемо оставити“ надахнимо се данас за наше борбе, за наше битке са данашњим коловођама разних неофашистичких, неонацистичких и иних других покрета. Ако то учинимо, онда оно „Рањенике не смијемо оставити“ можемо претворити у „не смијемо оставити слабе, нејаке, обесправљене, маргинализиране, не смијемо оставити мањине у било ком покрету. Кад то учинимо, онда ће наша антифашистичка борба из сјећања прећи у једну активну и свакодневну борбу за боље сутра – поручио је Ђулић.

Председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић истакао је, да је у току Другог светског рата фашизам био побеђен од стране победника у чијем строју је била и Југославија, и зато се и данас морамо борити против неофашизма и добро мора победити зло.

Битка на Неретви“ или „Битка за рањенике“ била је битка за спас више од 4.000 рањеника коју су водиле и добиле партизанске јединице против удружених немачких, талијанских, усташких и четничких снага 1943. године. Током ове битке срушено је пет мостова, један од њих био је и мост у Јабланици.

Битка за рањенике, позната и као Четврта непријатељска офанзива, започела је 20. јануара 1943. на подручју тадашње НДХ. Офанзива под кодним именом Fall Weissбила је стратешки план да се заједничким нападом сила осовине зада коначан ударац партизанском покрету.

Битка је трајала до 1. априла 1943. године.

Иако су партизани у овој офанзиви претрпели веће губитке од непријатеља, сама офанзива се сматра неуспешном, јер није остварен њен циљ, уништење врховне партизанске команде, као и јединица НОВЈ.