САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863394Укупно посета:
  • 2654685Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ВЕЛИКИ ДОПРИНОС ЦРНОТРАВАЦА

Општински одбор СУБНОР-а Црне Траве у сарадњи са Општинским одбором СУБНОР-а Власотинца и Окружним одбором СУБНОР-а Jабланичког округа сваке године са пуно посвећености и ангажовања обележава 4. фебруар, као дан формирања Седме српске ударне бригаде 1944. године у селу Јабуковику.

Бригада је основана Наредбом Главног штаба НОВ и ПОЈ за Србију од Лужничког и Црнотравског батаљона Другог јужноморавског одреда и нових бораца под именом Пета јужноморавска бригада са око 500 бораца. Тај назив је носила до 5. јуна 1944. године када је формирана 23. српска дивизија у чији састав је ушла. Бригада је имала четири батаљона, а до краја 1944. године број бораца је нарастао на 4.000. Командант је био Ђура Златковић, а његов заменик Радослав Митровић.

На школској згради 4. јула 1950. године постављена је спомен плоча. И управо се на том месту организује свечаност уз присуство великог броја становника црнотравског подручја. Домаћин је Општински одбор СУБНОР-а Црна Трава на челу са председником Жиком Јовановићем, који је говорио о доприносу црнотравског краја у борби против фашистичког окупатора. Посебно наглашавајући да из тога краја није било ни једног сарадника окупатора, већ је народ Црне Траве био јединствен у одбрани слободе. Учеснике прославе поздравио је и председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић, а после тога је говорио мр Мирослав Здравковић, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Окружног одбора СУБНОР-а Јабланичког округа:

„Црна Трава часно је дала велики допринос у борби за слободу и врло успешно се супротстављала бугарском и немачком окупатору. Треба се енергично супротставити свим ретроградним снагама које покушавају да негирају херојску борбу за слободу, и посебно педесетогодишњи успешни развој социјалистичке Југославије, омаловажавајући све што је у то време постигнуто на домаћем и међународном плану. Не може се дозволити да се перу биографије осведочених злочинаца и издајника сопственог народа, да им се дозволи уништавање свега што је постигнуто у Социјалистичкој Југославији и да се негира постојање читаве једне генерације која је изградила успешну земљу“ – рекао је Мирослав Здравковић.

Делегацију СУБНОР-а представљали су и проф. др Живан Стојковић, проф. др Драгомир Радовановић и Чедомир Митић.

Свечаност је завршена свечаном песмом СУБНОР-а Србије „Партизан сам, тим се дичим“.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.