Јабланички округ

ВЕЛИКИ ДОПРИНОС ЦРНОТРАВАЦА

Општински одбор СУБНОР-а Црне Траве у сарадњи са Општинским одбором СУБНОР-а Власотинца и Окружним одбором СУБНОР-а Jабланичког округа сваке године са пуно посвећености и ангажовања обележава 4. фебруар, као дан формирања Седме српске ударне бригаде 1944. године у селу Јабуковику.

Бригада је основана Наредбом Главног штаба НОВ и ПОЈ за Србију од Лужничког и Црнотравског батаљона Другог јужноморавског одреда и нових бораца под именом Пета јужноморавска бригада са око 500 бораца. Тај назив је носила до 5. јуна 1944. године када је формирана 23. српска дивизија у чији састав је ушла. Бригада је имала четири батаљона, а до краја 1944. године број бораца је нарастао на 4.000. Командант је био Ђура Златковић, а његов заменик Радослав Митровић.

На школској згради 4. јула 1950. године постављена је спомен плоча. И управо се на том месту организује свечаност уз присуство великог броја становника црнотравског подручја. Домаћин је Општински одбор СУБНОР-а Црна Трава на челу са председником Жиком Јовановићем, који је говорио о доприносу црнотравског краја у борби против фашистичког окупатора. Посебно наглашавајући да из тога краја није било ни једног сарадника окупатора, већ је народ Црне Траве био јединствен у одбрани слободе. Учеснике прославе поздравио је и председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић, а после тога је говорио мр Мирослав Здравковић, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Окружног одбора СУБНОР-а Јабланичког округа:

„Црна Трава часно је дала велики допринос у борби за слободу и врло успешно се супротстављала бугарском и немачком окупатору. Треба се енергично супротставити свим ретроградним снагама које покушавају да негирају херојску борбу за слободу, и посебно педесетогодишњи успешни развој социјалистичке Југославије, омаловажавајући све што је у то време постигнуто на домаћем и међународном плану. Не може се дозволити да се перу биографије осведочених злочинаца и издајника сопственог народа, да им се дозволи уништавање свега што је постигнуто у Социјалистичкој Југославији и да се негира постојање читаве једне генерације која је изградила успешну земљу“ – рекао је Мирослав Здравковић.

Делегацију СУБНОР-а представљали су и проф. др Живан Стојковић, проф. др Драгомир Радовановић и Чедомир Митић.

Свечаност је завршена свечаном песмом СУБНОР-а Србије „Партизан сам, тим се дичим“.