Јарак: СЕЋАЊЕ НА КРВАВИ МАРШ 1941.

У сремском селу Јарак одржана је традиционална манифестација обележавања трагичних догађаја названих „Крвави марш“ којима се обележила 81 година од страдања Шапчана у фашистичкој акцији одмазде над цивилним становништвом града Шапца. У овој акцији, у Шапцу је порушено и опљачкано 780 домова, док је убијено око 47 лица. У Крвавом маршу, према немачкој евиденцији, учествовало је 4.410 људи.

Као одговор на замах устаничког покрета, 24. септембра извршена је једна од најбруталнијих мера одмазде, позната као „Крвави марш“. Вермахт је за ову операцију ангажовао 342. пешадијску дивизију, познату под именом „Казнена експедиција“. Истог дана, становништво је обавештено о наређењу да се сви мушкарци окупе ради пријављивања окупационим властима, а они који се не пријаве биће погубљени као одметници. Прво одредиште на које је спроведено мушко становништво, било је поље Михајловац, вашариште западно од линије Савски мост – Стари град. После претреса, колона је кренула преко моста, у правцу Кленка. Након два дана боравка на кленачкој ливади, Шапчанима је наређено да трчећим кораком крену даље. У Јарку, једна велика пољана била је ограђена бодљикавом жицом са неколико осматрачница на којима су били немачки стражари са митраљезима. Шапчани су били постројени у колоне и усиљеним маршом су спроведени за Јарак. Пут од 23 км, пређен је за четири часа, тако да је скоро цела колона прешла овај пут трчећим кораком. Изнемогле Шапчане, спроводници су на путу до Јарка ликвидирали (процењује се да је убијено око 120 људи). Људи су били мучени глађу, жеђу, батинањем и пуцњевима преко глава. Највећа мука Шапчана била је жеђ. Мештани села Јарка издејствовали су од немачке команде дозволу да доставе затвореницима воде, тако да су велики број људи спасили сигурне смрти. Немци су становнике вратили 30. септембра у Шабац, у нови концентрациони логор који се налазио на Сењаку. 11. октобра 1941. године из логора у Шапцу на Сави изведено је 805 Јевреја и Рома, а 12. и 13. октобра су стрељани. На улазу у село Јарак, грађани Шапца подигли су чесму са натписом: „За љубав, за братство, за воду“ у знак сећања на трагичне догађаје из 1941. године.

Обележавању је присуствовао велики број делегација, представници локланих самоуправа Сремске Митровице и Шапца, СУБНОР АП Војводине, СУБНОР града Сремске Митровице, Новог Сада, Шапца, СУБНОР-и Руме, Шида, Уба, Сурчина, Удружење ваздухопловаца Војводине, као и антифашистичке организације из региона.

Присутне је поздравио председник СУБНОР-а места Јарак истакавши значај овог обележавања, као и председник СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевчић који је истакао значај неговања културе сећања и поновио да нема места новим страдањима, да српски народ мора очувати своју независност и слободу упркос свим притисцима данас. На историјске околности и догађаје везане за Крвави марш подсетио је историчар, директор Музеја Срема, Андрија Поповић.

26. септембар 2022. год.