Јасан став

НАШИ ПРЕЦИ СУ СЕ БОРИЛИ ЗА НАШУ БУДУЋНОСТ

Главни град наше отаџбине је достојанствено обележио 71.годишњицу слободе после тамновања под окупатором и његовим сарадницима у Другом светском рату.

У низу збавања је учествовала многољудна организација СУБНОР-а, поред осталог и на скупу у Градској скупштини где је говорио и министар у Влади Републике Србије Небојша Стефановић.

Због ширег значаја објављујемо излагање Стефановића.

СРБИЈА ЈЕ УВЕК ДЕО АНТИФАШИСТИЧКОГ ФРОНТА

”Славимо победу у ослобођеном Београду, сећамо се пожртвовања и јунаштва, најсуровијих страдања и разарања током Другог светског рата. Још једном одајемо признање  нашим прецима који су се борили против фашизма, њиховој надљудској борби и непоколебљивом патриотизму. Била је то борба за нашу будућност и идентитет нашег народа.

Фашистичка идеја доживела је крах, и управо одбацивање једне шизофрене нетрпељивости и искључивости, била је највећа победа човечанства у 20. веку и уједно темељ успостављања европских вредности и демократије. Модерна Европа настала је управо на тековинама антифашистичке борбе, а Србија је и историјски и цивилизацијски одувек била њен део. На резултатима те победе, изграђен је и читав један систем општих вредности и механизми на којима почивају државе и друштва.

Влада Србије не заборавља тековине антифашизма.  Не смемо дозволити  да у сенку падну наши и совјетски  хероји и њихове победе, злочинци као ни  њихови савезници, јер ћутање носи са собом заборав жртава и кризу вредности.

Нажалост, свет се  данас, али и Србија,  суочава са разним покушајима ревизије  прошлости  и порицања злочина.  Некада је о фашизму све било јасно, а данас се чини да постоје  „они“ који би преокренули значај антифашистичке борбе, не схватајући да је то вредносни систем који се не може променити.

РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ И У СУДНИЦАМА

Ревизија историје нашла се и у судницама. Још једно преиспитивање историје и још један поступак који  јавност дели и збуњује јавност,  јесте захтев за рехабилитацију председника Владе за време немачке окупације Србије,  Милана Недића.

То није добра порука за будућност Србије, као ни достојно сећање на хероје ове земље.

По свему судећи времена се мењају. А у тим и таквим временима, због нечије небриге, раније се догађало,  да појединци забораве и на заслужне историјске личности. Тако је генерал Жданов, човек који је и са нашим и совјетским борцима ослобађао Београд више пута остајао без улице која је носила његово име. Подсетио бих да је  1964. године генерал Жданов, путујући на прославу двадесете годишњице ослобођења Београда, трагично настрадао на Авали у авионској несрећи. Зато у  колективном сећању наше ослободиоце  морамо да чувамо,  и  не  смемо допустити  да историјско наслеђе  и чињенице неко релативизује, прекраја и мења.

Данас смо сведоци да  се људске вредности, хуманост, једнакост и толеранција протерују а једно од највећих зала са којим се човечанство сусрело, тероризам,  прети да угрози слободу и демократију и унизи оно највредније у човеку. 

Суочени смо са хиљадама избеглица које бежећи од ужаса, пролазе кроз нашу земљу, и не могу а да не изазову бригу у нама,  сажаљење и побуде саосећајност.

Влада Србије и њен премијер Александар Вучић  суочавају са тешким одлукама и различитим изазовима, боримо се са савременим претњама и  настојимо да све неспоразуме решавамо миром и дијалогом.  Градимо Србију  и улажемо огромне напоре у њен развој и просперитет.  Али ми данас бијемо битке и за наше историјско наслеђе – да сачувамо Косово и Метохију у саставу наше земље.

 Србија је дубоко привржена разумевању, сарадњи и ненасиљу. Вођени поукама из прошлости, Србија жели да буде стабилна и снажна, лидер мира, сарадње и помирења у региону.  

Клањам се сенима наших хероја и ослободиоца. Нека им је вечна слава!”- рекао је министар у Влади Србије Небојша Стефановић на октобарској свечаности у Градској скупштини Београда.