САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 800712Укупно посета:
  • 2523455Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЧАСНО И ПОНОСНО НОСИЋЕМО У БУДУЋНОСТ СТЕГ СРБИЈЕ

На свечаној скупштини, поводом 70 година постојања наше организације говорио је председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

”Током ове 2018. на измаку године, широм Србије где нема места без СУБНОР-а, одржаване су светковине поводом седам деценија постојања наше и ваше државотворне, патриотске, антифашистичке организације познате и признате као чувара тековина славне народноослободилачке борбе у Другом светском рату кад су часни борци за нашу слободну отаџбину стали под партизански стег и на позив Комунистичке партије и генералног секретара Тита ступили у беспоштедну борбу са нацистичким окупатором у неизвесно време исхода.

Био је то још један историјски прави пут завршен у редовима победничке антихитлеровске коалиције, којој је наш народ дао крупан непорецив и златним словима исписан допринос у освајању слободе и потискивања освајачких алијанси којe никад нису заобилазилe балканске тражене трансверзале за претварање овог јужног богатог европског полуострва у буре барута и поткусуривање шареноликих геотратешких интереса.

Мењале су се у моћним државама гарнитуре, са овог нашег и оног тамо далеког континента, али је слика остајала иста, па чак и исходиште, без обзира на високу цену, народ са ових подручја ризиковао је живот да генерацијама потом остави слободу као неотуђиви дар.

УВЕК  МЕЂУ  ПРВИМА

Цер, Колубара, Крф, Кајмакчалан – да не идем даље у прошлост, па Ужичка Република, Сутјеска и Неретва, Батина, Сремски фронт и све до Трста, прогон фашиста раме уз раме са братском совјетском Црвеном армијом, обнова из темеља разрушене и у исцрпљујућим наметнутим војевањима опљачкане тек створене нове државе у којој су се, као један од замајаца 1948.године партизани из рата, заменивши пушку, кроз основани СУБНОР-а Србије међу првима укључили у даноноћну обнову.

Деценије спокојног живљења и углед у свету пореметиле су деведесете прошлог столећа, а наши садашњи чланови стали су на браник одбране интегритета, као и кад смо, мимо свих међународних узуса и без дозволе Савета безбедности Уједињених нација, мучки нападнути силом натовских бојовника.

Див браниоци са Кошара и других безбројних пунктова никад неће бити заборављени као пример како се чува отаџбина и уткани слободарски ген нико не може да покори без обзира на снагу топуза. То је и опомена сваком агресору под чију кабаницу, са задовољством поздрављамо одлуку Републике Србије, никад се нећемо повити љубоморно и поносно чувајући војну неутралност.

Поштовани скупе. СУБНОР Србије траје већ 70 година. Има сада преко 130.000 чланова, не убрајајући придружене организације. Нису то само седе главе. Бораца из Другог светског рата је све мање, али се прикључују потомци, поштоваоци, симпатизери, антифашисти, људи добре воље забринути нарастањем ретроградних појава, група и чак агресивних политичких аспираната да историјски точак прогреса и слободарства окрену наопачке.

Због тога су у СУБНОР Србије, као колективни чланови, ушли и респектабилни Клуб генерала и адмирала Србије, Београдски форум за свет равноправних, Удружење логораша ”Јасеновац” и низ исто тако утицајних и поштованих организација које чине добро и себи и нашој Србији.

ЧЕЛНИ И ПРИЗНАТИ У ЕВРОПИ

По бројности и трајности СУБНОР Србије заузима челну позицију у Европи, тик уз ветеране Русије, па имамо и због тога, свакако и ради укупне делатности, велики углед и у Међународној федерацији антифашиста са седиштем у Берлину и Светске конфедерације бивших бораца чија је централа у Паризу, а ми један од цењених оснивача.

Другарице и другови, даме и господо. СУБНОР Србије је од постанка, да напоменем и то, имао 14 председника. Први изабрани био је Душан Петровић Шане, а предзадњи Миодраг Мића Зечевић.

Организација је имала друштвено-политички статус и, на основу тога, положај у држави одузет на груби начин у досовским чисткама по октобарској револуцији 2000.године и касније донетом закону изједначена са разноликим и неспојивим удружењима сатерана у ћошак чиме се тада напабирчена власт није задовољила и наставила са терором без повода и потребе.  Тако је, на пример, ћефом ондашњег министра одбране војна полиција силом избацила СУБНОР из овог часног Дома који нам, ево, већ неколико задњих година поново пружа широко гостопримиство као и за ову данашњу историјску свечаност седам деценија постојања.

СУБНОР Србије, каљен на традицији и упоран у настојању да радом брани слободарство и антифашизам, издржао је да опстане и резултатима се наметне као ванстраначка али државотворна и патриотска организација на широком пољу у корист бољитка Србије. То је познато и признато.

Само у три задње године СУБНОР Србије краси више изванредних признања, који су велик подстицај за још боље и веће залагање и допринос напретку наше отаџбине.

Председник Републике Александар Вучић нас је одликовао, на Дан државности, Сретењским орденом поводом 70 година за нарочите заслуге у области јавних делатности, посебно у очувању антифашизма.

Од Владе Републике Србије, преко надлежног Министарства, добили смо тек установљено признање Златну плакету ”Српски ратник” за допринос представљању Републике Србије на међународним форумима и манифестацијама.

Председник Руске Федерације Путин наградио нас је Повељом за победу над фашизмом у Другом светском рату.

Међународна федерација антифашиста и покрета отпора, са седиштем у Берлину, доделила нам је Специјалну плакету за континуирану борбу за мир и сарадњу у свету.

У мају смо у Београду организовали Скуп антифашиста Балкана под највишим државним покровитељством. Окупили смо ветеране из Грчке, Бугарске, Албаније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Српске, Македоније, а и Мађарске, Италије, Белгије, Немачке, Русије као представнике Међународне федерације антифашиста. Усвојена је изјава о миру, а скуп неуобичајен за такав формат наишао је на примеран одјек не само у земљама учесницима и постао још један пример да се добронамерним дијалогом, само тако, могу спречити звецкање оружјем и ратнички покличи међу подстрекачима.

НЕ  МОЖЕ СЕ ИСТОРИЈА  ПРЕКРАЈАТИ

И са овог места, из Београда у којем славимо историјски јубилеј, поручујемо још једном да се СУБНОР Србије здушно прикључује свим мировним потезима и изјашњавамо против потпиривача неспоразума и градитеља нереда, са чврстим уверењем да се корисно решење може изнаћи не кршећи достојанство у интересу будућности.

СУБНОР је, као и други, осетио на својој кожи реваншистичку руку и не може ни овом приликом да заобиђе још присутне не само покушаје ревизије историје, нарочито о Другом светском рату, фалсификаторе догађаја и угуривање међу антифашисте евидентих колаборациониста, слављење уз таламбасе нацистичке и сличне идеологије, подизање споменика зликовцима, састављање школских уџбеника на основу недоказивих података и погубном индоктринацијом младости.

Обавеза је СУБНОР-а да настави непрекинуто залагање да се ретроградни дух реваншизма запечати у историјску флашу и новим еланом, који на основу признања за наш рад стиже из власти изабране вољом народа, још агилније и руку под руку, заједно, као увек кад није било лако, нашу једину и вољену Србију одржимо на путу просперитета.

У том погледу очекујемо и закон у припреми о борцима чија организација мора да има, као свугде у цивилизованом свету што поштује антифашизам, друштвени статус који припада по садржају и резултатима рада.

То је дуг према милионима што су пали бранећи животом нашу слободу, али и према генерацијама који ће стег Србије часно и достојанствено носити у будућност напајајући се прецима и оставштином која неће имати тегове.

Живела наша вољена и једина, јединствена и поносна Србија!” – завршио је говор председник Душан Чукић, на свечаној скупштини поводом седамдесетегодишњице постојања СУБНОР-а Србије.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:4419:29 CEST
SatSunMon
19/6°C
22/7°C
23/9°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.