ЈУБИЛЕЈ „ВЕСТИ“

Поводом значајних јубилеја, 81 године постојања и рада регионалног недељника „Вести“ и 51 године Радио Ужица, у Народном музеју у Ужицу 30. септембра, приређена је изложба посвећена деценијском раду ових медија, под називом „Окрени нови лист“. Први број листа „Вести“ изашао је 1. октобра 1941. године и најстарији је недељник у Златиборском округу, док је Радио Ужице почело пробно емитовање програма 28. децембра 1971. године. Аутор изложбе су кустоси ужичког музеја. Осим насловних страна и текстова из недељника „Вести“, изложбу чине и одликовања и признања којима је ова медијска кућа награђивана, као и примерци новина из различитих периода, али и предмети који су били средство за рад у редакцији новина и Радио Ужица чији су новинари пратили развој не само града Ужица, већ и читавог Златиборског округа.

На дугу и богату историју недељника „Вести“ и Радио Ужица, овом приликом подсетила је Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице.

Почетак рада, тада дневних новина „Вести“ везан за слободну територију Ужичке републике када је од 1. до 18. октобра 1941. године изашло из штампе 15 редовних и једно ванредно издање. Ови текстови пружали су информације о догађајима на фронту и подизали су морал грађана.

Без обзира што су током 80 година пролазиле кроз различите статусне и политичке промене, „Вести“ су заузеле примат недељника који представља значајно сведочанство о политичким, привредним, просветним, културним, спортским догађањима, који прати и бележи изградњу фабрика, пруга, путева и спртских објеката, омладинске радне акције, распад земље, извешатав са ратишта и обрађује друге занимљиве теме – рекла је, између осталог, Славица Стефановић и истакла да је у дугу традицију недељника уткан ентузијазам и истрајан рад неколико генерација запослених новинара и сарадника које су изнедриле великане српске књижевности и новинарства, као што је академик Љубомир Симовић, Љубивоје Ршумовић, Миленко Мисаиловић, Милован Витезовић, Радован Поповић и многи други.

Јубилеј је честитала градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакавши да „Вести“ и Радио Ужице, истрајавајући у послу који нимало није лако радити, „заслужују поштовање грађана Ужица“. -Било је на том путу разних превирања и борбе за опстанак, али до сада сте се храбро носили са свим потешкоћама са којима сте се суочавали. Изазова ће сигурно бити и у будућности, али оно што желим да вам поручим је да не посустанете у трагању за истином у свему што се око вас дешава, јер је истина кључ за решавање проблема. То је терет одговорности ваше професије и медија који су моћно оружје у савременом свету. Најважније је да знате, као што су то неки мудри људи рекли давно, да не можете да пишете и говорите све што мислите, али увек морате писати оно што мислите. То је ваш дуг овој средини и суграђанима, јер народ без поузданих вести је, пре или касније, народ без темеља слободе – рекла је, између осталог градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

Бројну публику поздравила је и директорка и главна и одговорна уредница „Вести и радио“ Нађа Лазаревић: „Не видох ни једно намрштено лице. Људи се мире са животом. Стоици, оптимисте, весељаци. Тако је и са Ужичанима. Доведу вас, озноје вас за једном вечером, измаме вам речи мудрости, али увек са неким весељем, са једном ужичком мером, са којом се исто тако мери пршута и сир. А Ужичани се ништа нису променили; они су једина костантна математичка количина која се у друштвеном поретку ствари не мења. Њихова психологија је као један покварен барометар, који лети и зими означује исто стање“, забележио је, једном приликом, Раде Драинац.

За подршку и сарадњу, медијска кућа „Вести и радио“, доделила је захвалнице појединцима, предузећима и установама. Међу награђенима су и члан Скупштине СУБНОР-а Ужице Драгован Драшковић и секретар СУБНОР-а Ужице Војин Мрђа.

СУБНОР УЖИЦЕ