ЈУЛ – МЕСЕЦ ЈУБИЛЕЈА И ПЛАНОВА РАДА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Под председавањем генерал – мајора Видосава Ковачевића, одржана је седма седница Председништва СУБНОР-а Србије. Седница је започета минутом ћутања у част члана Председништва и председника Комисије за међународну сарадњу Владимира Бабшека Орешковића који је преминуо између два заседања.

У уводној речи председник је предложио да се, што се тиче обележавања значајних датума направи систем по ком би сваке године то радиле општинске организације, петолетне годишњице водили би градови, а десетолетне СУБНОР Србије. Једини изузеци су годишњице пробоја Сремског фронта (12. априла) и Дан устанка у Белој Цркви (7. јула) који би остали у надлежности „централе“.

Сви који су говорили по овој тачки изнели су своје планове за обележавање Дана борца и Дана устанка.

Председник Ковачевић информисао је Председништво о планираној међународној конференцији антифашиста (ФИР-а) у октобру. Представници Европске федерације антифашиста и покрета отпора (ФИР), која постоји преко 70 година, Вилмош Ханти (председник) и Улрих Шнајдер (генерални секретар), недавно су посетили Београд, где је и договорено одржавање Конференције. Одређен је и термин 23. до 26. октобар. СУБНОР Србије има кадрове и искуства потребне за овакав један скуп, а што је најважније има подршку председника Републике Србије и Владе Србије. Везано за припреме Конференције, биће одржан састанак у Будимпешти где ће се све договорити до детаља. Већ је договорено да Србија предложи свог представника у Извршном одбору ФИР-а. Договорено је, такође, да СУБНОР Србије предложи једну личност, која би понела награду ФИР-а Мишел Вондербург (први председник ФИР-а). Предлог је да то, због свог антифашистичког ангажовања и личног хуманизма буде књижевник, публициста и новинар Милош Јевтић, председник управног одбора Фондације „Драгојло Дудић“, који је написао преко 230 књига интервјуа са свим значајним личностима у бившој СФРЈ и Србији. Не постоји личност из културе, науке, политике која није обухваћена његовим радом.

Секретар Фондације „Драгојло Дудић“ Станислав Рескушић изложио је резултате Конкурса за 2021. годину. Награђени су: Љиљана Танасијевић за рад  „Чувари историје-од Кајмакчалана  до Битоља“ (прва награда), Ранка Павловића „Подземне ливаде“ (друга награда), Због уједначеног квалитета, додељене су две треће награде: „Логориште и Корански мост“ књига аутора Боре Ерцеговца и књига „Близанци са Змијања“, аутора Драгана Чудића. Похваљени су радови: „Ђујка партизанка“ аутора Јована Бундала, „Историја Крагујевца 1944-1991.“ аутора Борише Радовановића, „Повратак непожељан“ Ђорђа Симића. посебна похвала додељена је раду „Удах и издах – монодраме“, аутора Ранка Вујадиновића. Свечано уручење награда и похвала биће уприличено средином септембра у Ваљеву. На предлог председника, уз подршку Председништва одлучено је да се похвали и рад „Јауци са Паштрика“, аутора Владимира Путника.

Председник је информисао Председништво о посети Словенији, на прослави задње битке у Другом светском рату. Делегацију СУБНОР-а примио је и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић. Договорене су заједничке активности, а прва у низу била би изложба о протераним Словенацима 1941. године из Словеније у Србију, која би била излагана у више градова. Делегација СУБНОР-а била је и на обележавању битке на Сутјесци (Република Српска и Федерације БиХ). Другог и трећег јула планиран је одлазак на Козару. Стигао је позив и на Конференцију о безбедности која ће се, већ десети пут, одржати у Москви.

Друг Драгољуб Ђорђевић поднео је детаљан извештај са посете спомен комплексу концентрационог логора „Маутхаузен“, који је посетио, у име СУБНОР-а Србије, са високим државним званицама. Основни циљ успостављања овог логора био је да се присилним радом уништи интелигенција Европе и Русије тога времена. У Маутхаузену убијено је 7.000 Срба и око 200.000 Руса.

Другарица Весна Бојић Ровчанин известила је Председништво да је Градски одбор СУБНОР-а Београда већ шесту годину за редом финансијски подржан од Града Београда са пројектом „Научи, примени, покрени“. Пројекат је осмишљен као метода како најбрже и најефикасније научити да се раде програми и пројекти (од писања до правдања). До сада је обучено 296 младих људи. Другарица Бојић је детаљно изложила резултате (по бројевима) колико је пројеката захваљујући овој обуци прихваћено и финансирано од стране државе.

Пуковник Анђелко Милићевић известио је о путу за Херцеговину, на прославу поводом 30 година од формирања Корпуса. Тим поводом обављено је доста корисних разговора, са начелницима Општина Источне Херцеговине. Известио је даље и о откривању велелепног споменика у Лесковцу као и отварању спомен куће „Оку соколову“ – Драгутину Матићу. Такође, је присуствовао Скупштини СУБНОР-а у Врању, одакле је понео јако лепе утиске, рекавши да СУБНОР у том делу Србије ради најбоље.

Председник Ковачевић је представио новог члана Председништва пуковника Владисава Обреновића који је именован и за координатора Моравичког Округа. Упознао је новог члана са саставом Председништва.

Може се рећи да је седница била веома успешна и инспиративна, те да су сви узели учешћа у дискусији.