ЈУНАЦИ ПРЕШЕВА ЗАСЛУЖУЈУ ОДАТУ ПОЧАСТ

Обележена 78.годишњица ослобођења Прешева, од фашизма у Другом светском рату.

Општински одбор СУБНОР-а Прешева је ове године, уз подршку Окружног одбора и Градског одбора СУБНОР-а Врање, организовао обележавање 79. годишњице ослобођења Прешева у Другом светском рату.

Крај споменика и спомен-костурнице у центру Прешева достојанствено је одата почаст ослободиоцима Прешева у Другом светском рату.

Скупу се обратио председник Скупштине СУБНОР-а Србије и председник Окружног Одбора СУБНОР Пчињског управног округа професор Мирољуб Стојчић, који је у име председника СУБНОР-а Републике Србије генерала Видосава Ковачевића поздравио скуп и честитао празник.

После уводне речи професора Мирољуба Стојчића, венце и цвеће на споменик палим борцима положиле су делегације, Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Врање чију је делегацију предводио професор Мирољуб Стојчић. Делегацију Општинског одбора СУБНОР-а Прешево предводио је председником Општинског одбора Бранислав Трајковић,

О историјском датуму и значају догађаја, говорио је председник Скупштине СУБНОР-а Србије професор Мирољуб Стојчић.

Данас смо се окупили овде, у центру Прешева, да са поносом обележимо 79. годишњицу ослобођења Прешева од фашизма у Другом светском рату.

Одајмо почаст онима који нису у животу, борцима НОР-а, који су својом храброшћу и непоколебљивошћу водили крваву борбу против фашистичког окупатора и домаћих издајника; који су својим јунаштвом донели слободу и победу над фашизмом.

У тој борби многи су дали највредније што имају, своје животе.

Од преко 1.080 бораца НОР-а 1941-1945. године, колико је из Прешевског краја учествовало у НОБ-у, њих 329 уградили су своје животе у темеље слободе. У току рата погинуло је 206 бораца а стрељано је 123 родољуба и цивила, од тога 41. дете. Преко 135 наших суграђана било је интернирано и депортовано на принудни рад.

Прешево је коначно ослобођено 15. новембра 1944. године. Ослобођењу су допринели борци 46. српске дивизије.

Значај овог датума није само меморијалног карактера, да бисмо одали почаст палим борцима Народноослободилачког рата и подсетили на цену којом је скупо плаћена слобода, већ и обавеза да сагледамо шта се збило са том слободом, у каквим се оклоностима налази наша земља данас и какви су изгледи за њен напредак у будућности. Више него икад потребно нам је јединство, солидарност, патриотизам и разумевање.

Поред спомен бисте Абдуле Крашнице и Душана Илића. полагањем букета цвећа, одата је почаст првоборцима овог краја.

На градском гробљу Прешево полагањем букета цвећа, одата је почаст покојном председнику Општинског одбора СУБНОР-а Прешево Драгану Станисављевићу.

ГО СУБНОР-а Врање

15.11.2023. Прешево