ЈУНАЦИМА СА КОШАРА – СРПСКИХ ТЕРМОПИЛА

Током бесомучних напада страних плаћеника, шиптарских терористичких банди и НАТО агресора 1999. године на реон карауле Кошаре – српских Термопила у неравноправној борби животе су изгубили припадници војске Југославије из Крагујевца: Милан Јокић (16.априла), Горан Трифуновић, Саша Коматовић, Владан Станојевић (6.маја) и Радиша Илић (20.маја).

Својим самопрегором, пожртвованошћу и хероизмом, себе су уписали у књигу вечности и трајања отаџбине јер су за њу дали оно највеће – своје животе.

Поводом годишњице погибије Радише Илића, припадника Војне полиције на гробљу „Бозман“ у Крагујевцу на његов гроб венце и цвеће положили су чланови породице, припадници Петог батаљона војне полиције, удружење РМВИ и ППБ, СУБНОР-а док је опело одржао свештеник из Епархије Шумадијске.

У име некадашњих припадника славног Приштинског корпуса Треће Армије ВЈ присутнима се обратио потпредседник СУБНОР-а Србије, пук.проф. Жељко В. Зиројевић који је истакао да хероизам јунака са Кошара никада неће бити заборављен нити стављан у запећак јер је њихова жртва за одбрану Отаџбине и њену част огромна. Оно што су они учинили и зауставили десетоструко јачег непријатеља, себе су сврстали уз бок бранилаца легендарних Термопила, јунака са Мачковог камена, Цера, Љубиног гроба и многих других легендарних места где се бранила Отаџбина.

Крагујевац је на иницијативу и предлог ГО СУБНОР-а једном скверу дао име Трг јунака са Кошара први у Србији а у току је припремање подизања спомен обележја на истом у част и славу ових јунака.