КАД ЛАЋАРЦИ КРЕНУШЕ

У организацији Месне заједнице Лаћарак и СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак организовано је обележавање Сеоске славе Лаћарака која се обележава у спомен на први масовни одласак мештана Лаћарка у партизане 1942. године.

Лаћарак је село славне историје преци данашњих мештана су као граничари војевали и бранили границе Европе од Османлија. У Првом светском рату имали су око 42. добровољца. А током Другог ветског рата из села је: погинуло 186. бораца НОР-а, као жртаве усташког и фашистичког терора пало је 106, рат је преживео 501 учесник НОР-а. Њих 19. су носилаци споменице 1941, док је било чак 151 активних сарадника НОР-а, и 2 народна хероја. На жалост ту није крај, 6 Лаћараца је погинуло током ратова деведесетих.

Програм обележавања је отпочео у Хрему Светог Архангела Михајла где је свештенство СПЦ предвођено старешином храма служило помен за све Лаћарце пале у ослободилачко-одбрамбеним ратовима.

Потом је двадесет једна делагација положила венце и цвеће на Спомен плочу палим борцима и жртвама фашистичког терора 1941-1945 на згради Дома културе и одале пошту минутом ћутања.

Програм је настављен у холу дома културе у Лаћарку где је након интонирања химне Републике Србије и свечане песме СУБНОР-а Србије уследио краћи културно-уметничики програм уз учешће певачке групе КУД-а “Сава Кличковић” из Лаћарка овим поводом је отворена изложба СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак “80 година од страдања становништва Срема у акцији Виктора Томића 1942. године-Месно страдања Спомен гробље“ аутора историчара Горане Лемајић, која је релизована захваљујући Покрајинском секретаријату за социјална питања, демографију и равноправност полова Покрајинске владе Војводине. Присутнима су се обратили: Савка Јовановић председница СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак; Мијољуб Јосиповић почасни председник СУБНОР-а Општине Богатић. На крају се обратио и отворио изложбу универзитетски професор и посланик Скупштине АПВ професор др Горан Пузић. Затим је дружење настављено уз партизанске песме у Клубу Месне заједнице Лаћарак.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак