САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849528Укупно посета:
  • 2632308Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

БЕОГРАДУ ЈЕ, БРЕ ПОБЛИЗО ВРАЊЕ

Градски одбор СУБНОР Србије у Врању нарочиту пажњу придаје неговању патриотских и слободарских традиција, и окупља борце, потомке и младе генерације из школа и установа у Врању у бројним активностима.

Средином јуна, организовао је за преко 50 својих чланова долазак у Београд, Програмом посете предвиђен је: обилазак Спомен комплекса у Јајинцима, музеј Југославије, Кућу цвећа, Манастир Раковицу где се налази  гроб патријарха Павла и Републички одбор СУБНОР-а Србије. Према одлуци председника РО Душана Чукића, у просторијама РО СУБНОР-а дочекали су их народни херој Петар Матић Дуле и чланови Председништва Републичког одбора, Михајло Мирковић, звани курир Миша, курир Саве Ковачевића и Пеке Дапчевића, Душанка Лукић Хавелка, и Ратомир Слијепчевић.

У веома срдачном сусрету гости из Врања су посебно били обрадовани сусретом са куриром Мишом и народним херојем Петром Матићем (који је једини живи народни херој и има близу 100 година). Они су причали борцима Врања своје доживљјаје током рата, што је пропраћено са великом пажњом.

Домаћин овог сусрета Душанка Лукић Хавелка, гостима из Врања је пренела поздраве Душана Чукића председника и Видосава Ковачевића заменика председника Републичког одбора, који су били спречени да присуствују овом сусрету. Она је у поздравном обраћању представила планиране активности које ће Републички одбор СУБНОР Србије спроводити на основу овогодишњег пројекта усвојеног од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Ратомир Слијепчевић им је предочио решења која су предвиђена Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица и иницијативи за повећање на 70 година старости за одлазак у пензију.

У име присутних гостију представницима Републичког одбора СУБНОР-а се обратио Стојан Младеновић, председник Градског одбора СУБНОР Србије у Врању. Младеновић је истакао да се у оквиру присутних посетилаца из Врања налази руководство Градског одбора СУБНОР-а у Врању, председници већих месних одбора, борци са Кошара, ратни војни инвалиди и чланови врањанске делегације налазе и средњошколци чији су литерарни радови на конкурсу „Врање памти НАТО злочине“ проглашени за најбоље, као и група врањских гимназијалаца који су организовали академију сећања на НАТО агресију под називом „Млади знају, памте и не заборављају НАТО злочине“.

Младеновић је истакао добру сарадњу СУБНОР-а у Врању са Републичким одбором СУБНОР Србије а посебно са председником Душаном Чукићем који се залаже за очување реномеа и јединства СУБНОР Србије, јачање међународног угледа, остваривање сарадње са државним органима и личностима на највишим функцијама, одбрани историјске истине о Другом светском рату и посебно организационом и акционом јачању СУБНОР-а Србије.

У том смислу и Градски одбор СУБНОР Србије у Врању настоји да својом активношћу доприноси остваривању бољих резултата у раду СУБНОР Србије. Представљајући СУБНОР Србије Врање, он је нагласио следеће карактеристике те активности: континуитет у раду, неговање колективног духа, свеобухватност у планирању појединих активности, доследна реализација, изражена креативност и смело увођење новина, озбиљна комуникација са чланством и широм јавношћу, стално обнављање чланства и изузетна сарадња са Градом, Војском Србије, полицијом, установама и школама. За такав рад Градски одбор има поштовање грађана, органа власти у Врању и шире.

На крају састанка закључено је да је овај сусрет на обострано задовољство протекао у  веома интересантном разговору и срдачној атмосфери.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.