Кикинда: СЕЋАЊЕ НА КРВАВИ ЈАНУАР 1942.

Полагањем венаца на спомен плочу у дворишту Курије, обележена је 81 година од погибије 39 родољуба, које су јануара 1942. године стрељали припадници фашистичке војске. Обележавању Крвавог јануара присуствовали су потомци стрељаних, представници СУБНОР-а, Града Кикинде, Покрајинског СУБНОР-а и других борачких организација, а по први пут служен је и парастос жртвама.

Одмазда је 1942. године почела тако што су у кикиндском атару пронађена три леша немачких пољочувара. Осим у Кикинди, стрељано је по 30 мештана у Банатском Аранђелову и тадашњем Драгутинову и Петровграду. Тог дана, Крвавог јануара, страдало је 150 људи.

Обележавању су присуствовали и градоначелник Кикинде, Никола Лукач, начелик Градске управе, Драгиша Михајловић и Младен Богдан, председник Скупштине града Кикинде.

Скуп је испред СУБНОР-а Града Кикинде поздравио председник Саво Орељ говорећи о трагичним јануарским догађајима 1942. године и наглашавајући посебно значај неговање Културе сећања.

Обележавамо један од најкрвавијих и најболнијих датума у новијој историји нашег града када је у јануару 1942. у Курији стрељан велики број родољуба. Они су стрељани јер су били Срби, родољуби, били су патриоте које су рекле не фашистичком окупатору и због тога су изгубили своје животе, истакао је Младен Богдан, председник Градског парламента.

Одали смо дужно поштовање свима који су дали своје животе током Крвавог јануара. Они су на свиреп начин убијени, што је био још један од доказ да се ради о злогласном непријатељу. Стрељали су и обесили 39 родољуба. Никада не смемо заборавити грађане који су убијени на такав начин, додао је Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АП Војводине.

09.01.2023.