Кнић

ИСПРАВЉЕНА НЕПРАВДА

Историја зна често да се поигра са људима, то потврђује и случај Синише Вилотијевића, припадника НОП-а из Кнића, од оца Павла и мајке Спасеније, рођеног 1921. године у Книћу, оца синова Јована и Драгана о чијој судбини је јавност до сада мало знала.

Тек се захваљујући СУБНОР-у Кнића и агилном председнику Ивану В. Несторовићу и историјској комисији при СУБНОР-у Шумадије дошло до  сазнања.

Синишу Вилотијевићу (у документацији пише Вилотић) су ухапсили немачки фашисти у Книћу, као припадника партизанског покрета, 4. јануара 1942. године и спроведен у логор на Бањицу у Бeограду (у свесци 4, евидентиран је под бројем 3607 и у истој пише: одведен на рад 24. 04. 1942. године од Гестапоа).

Даљим истраживањем дошло се до података да је Синиша одведен у Норвешку, у логор, где је и убијен. Да ли због небриге, немара или нечег другог, Синишино име није убележено на спомен плочу, у списак страдалих а држава се према породици није адекватно одужила.

СУБНОР Кнића и Шумадије се боре да се коначно исправи неправда према овом патриоти а једина сачувана његова слика доказ трајања његове часне породице и њега. Ускоро ће име Синише Вилотијевића бити уписано на споменик бораца НОР-а.