Комеморација у Вранићу: КРВНИЦИ НИ ДЕЦУ НИСУ ПОШТЕДЕЛИ

У среду 20. децембра 2023. године Удружење „20. децембар“ из Вранића, уз подршку локалне самоуправе, обележило је 80. годишњицу од свирепог и језивог злочина четника Авалског корпуса, под командом генерала Драгољуба Михаиловића, када су другога дана Светога Николе, увече, заклали и убили 68 недужних грађана Вранића. Више од половине жртава биле су жене и деца, њих 35-оро. Двоје деце било је у колевкама. Српски народ страдао од „својих“ сународника је сурова опомена свима нама. Злочинци и жртве се не могу изједначавати!!!

Комеморативном скупу у центру Вранића присуствовао је велики број грађана, потомака жртава, чланови удружења као и бројне делегације сродних удружења СУБНОР-а и партија које поштују традицију НОР- а.

Венце и цвеће на спомен обележје положиле су 23 делегације.

Помен жртвама учинили су свештеници Вранићке цркве.

Владан Пантић, председник Удружења „20. децембар“, навео је да смо ту да се поклонимо сенима настрадалих, пред Спомен-домом у Вранићу.

– Одрастао сам слушајући очеву причу о најгорој, језивој ноћи, стравичном покољу недужног народа у селу Вранић, на други дан Светог Николе, када су крвници знали да ће сви бити у кућама – говори Пантић. – Из наше куће, деде Стевана Пантића, носиоца Албанске споменице, побијено је десеторо. Међу њима четворо деце, а малени Љуба, од непуне године, избоден је и заклан у колевци. Била је то пре свега одмазда за непослушност и велики допринос Вранића у Народноослободилачком покрету и лек за четничке поразе, фрустрације и понижења.

Зверски злочин, незапамћена трагедија и превелика туга за Вранић, не сме да буде заборављена. Много пута смо писали демантије и одговоре, молбе и апеле, објашњења, борећи се да се чује болна и потресна истина о злоделима Дражине војске, која данас себе представља као ослободиоце. Да одговоримо на лажи, увреде такозваних историчара, судија, хроничара попут оних да је злочин у Вранићу освета једног моћника, или партизана који су се пресвукли у четничке униформе… Не постоје лажи и измишљотине којима могу да се оперу крваве стазе и трагови тих злочинаца – нагласио је Владан Пантић.

Програм комеморације обогатили су великани нашег глумишта Бранко Ђурић, Василија Кокотовић и Јанко Цекић, који су рецитовали делове поема „Поглед у пакао“ и „Кћи партизана“ чији садржај је посвећен управо страдању недужних грађана Вранића у тој ноћи крви и зла.

Ова комеморација је још једна карика у ланцу сећања и незаборава, још један вапај и молба да се истина о страдању наших предака сачува од разноразних злонамерних лажи, од покушаја релативизације тог језивог злочина четника, па чак и покушаја његовог оправдања.

Порука са одржане комеморације је да сачувамо образ, част и душу како би смо се могли назвати људима уз жељу да се овакав злочин више никада и никоме не понови.

Слава невиним жртвама Вранића!