Косјерић: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА ПРВЕ ЦРНОГОРСКЕ ПАРТИЗАНСКЕ ЧЕТЕ

На Иванића брду изнад Косјерића, варошице у Западној Србији, подно Повлена, августа 1941. године формирана је Прва црногорска партизанска чета за оружану борбу против немачког окупатора.

Тако стоји на споменику подигнутог у част хероја устанка против фашизма, у Србији 1941. године. Командант чете био је Јордан Ђукановић из села Варда, његов заменик Саво Познановић из села Косјерића, Мито Игумановић, учитељ био је комесар чете, а његов заменик Славољуб Зарић из Сече Реке.

Чета је требало бити формирана још средином јула, али је прво стрељање родољуба у Србији по наредби немачког команданта окупационих снага Бемеа „100 за једнога“, извршено на Буковима код Косјерића, као одмазда за једног убијеног немачког официра, мотоциклисту – одложило раније формирање чете.

Свечаност, поводом овог блиставог устаничког датума из славне слободарске прошлости Српског народа, приредио је СУБНОР Општине Косјерић, предвођен председником Драгишом Ћебићем.

Чину сећања приуствовале су делегације, из Ужица, Бајине Баште, Севојна, Пожеге, Ваљева, Вршца, представника Удружења потомака 1912-1920, представника Удружења пензионера и Удружења ПУПС из Косјерића.

Делегацију СУБНОР Србије, предводио је Драгољуб Ђорђевић, члан Председништва.

Сенима устаника, поклонили су се представници Општине Косјерић, предвођени председником Жарком Ђокићем.

Пристнима су се пригодним беседама обратили и Војин Мрђа из Ужица, Рајко Милинковић из Ваљева и Драгољуб Ђорђевић у име Председништва СУБНОР Србије.

Свечаност је окончана доделом захвалница месниим однборима СУБНОР Златиборског округа и месним удружењима из Косјерића, за допринос сарадњи на очувању традиције сећања.

Признања је уручио председник Општинског Одбора СУБНОР Косјерића, Драгиша Ћебић.