Космај

ПОДИГЛА  СЕ  ШУМАДИЈА  ЦЕЛА…

Стара песма ”Подигла се Шумадија цела…”, посебно из дана славне партизанске антифашистичке борбе у Другом светском рату, орила се поново врхом Космаја 2.јула.

И ове године народ се у летњи поднев окупио око монументалног споменика да још једном ода почаст погинулим својим борцима за слободу и преда аманет новим поколењима да чувају традицију и слободу.

На  светом  месту

На рестаурираном мермерном постаменту, између бритких бетонских стубова уперених у небеске висине, положени су венци Градског одбора СУБНОР-а Београда и подручних организација, суседних места, а председник Општине Сопот, агилни Жика Милосављевић, упозорио је вандале који скрнаве споменике да и то, на Космају, свето место никад неће пасти у заборав. Као и призната и доказана јединствена антифашистичка борба Србије.

”Ми, у општини Сопот, нисмо, нити ћемо икад, мењали имена улица. Још мање Дан који славимо заједно са поносом као успомену и путоказ како су наши родитељи нештедимице освајали слободу за своја поколења” – нагласио је председник Сопота.

На врху Космаја је 2.јула 1941, још пре званичне одлуке Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, који се у Београду састао под руководством генералног секретара Јосипа Броза Тита, окупили су се млади радници, сељани, студенти и прекаљени активисти и основали Космајско-посавски партизански одред. Тај део потлачене и окупиране Србије од фашиста и њихових домаћих издашних помагача традиционално је окренут слободи и социјалној правди, па није случајно што се и пре ”става” о устанку одлучио за трновит и дуготрајни пут непокора.

Командант Космајско-посавског одреда постао је Коча Поповић, студент са Сорбоне у Паризу и већ искусни борац, у Шпанији, против нарастајућег фашизма који се, преко нацистичке Немачке, сливао на остале делове европског континента. За политичког комесара је изабран студент Бора Марковић из Београда.

Одред је убрзо био приморан да ступи у отсудне акције. Стазама слободе корачало је око 3.000 бораца. Најмање пет стотина није дочекало крај Другог светског рата.

Космајско – посавски одред је, непоколебљиво и храбро бранећи сваки педаљ заједничке земље, изнедрио 16 Народних хероја Југославије.

Уздигнуте главе

На свечаности је говорио и председник Градског одбора СУБНОР-а Београда, пуковник Бора Ерцеговац. Навео је, поред осталог, значајне датуме из ове године у којима је, својим појединачним или општим са органима државе, акцијама и СУБНОР Србије: почетак Првог светског рата, петнаестогодишњица агресије натовске алијансе на нашу земљу, седам деценија од ослобађања Београда и Србије у Другом светском рату.

”Свугде смо уздигнуте главе и нико неће моћи СУБНОР да стави на маргине живота. Наша видљива снага је у готово свакодневном окупљању потомака негдашњих бораца, поштовалаца народне борбе и традиције, људи добре воље и антифашиста непоколебљивих у очувању ненадмашне привилегије биле где у свету да се нацистичка пошаст не повампири. У СУБНОР Србије су многи видели себи, и у Београду већ имамо најмање 60 одсто чланства који су потомци партизанске епопеје” – нагласио је Ерцеговац.

Свечаностима на Космају су присуствовали и председник Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић и члан Председништва СУБНОР-а Србије Душан Чукић, првоборац родом из Шепшина и познати публициста и писац Александар Цига Виторовић, као и многи познати људи из космајског краја и околине.

 Изведен је и пригодан, спретно стилизован, уметнички програм уз учешће талентованих рецитатора из Сопота и вокалног квартета који је у традиционалној српској мушкој ношњи вешто интерпретирао сплет партизанских мелодија из Другог светског рата.