КОЗАРА – СИМБОЛ СТРАДАЊА И ОТПОРА

У Новом Саду после две године паузе одржан је традиционални сусрет чланова и пријатеља Секције Козарчана Новог Сада, иначе колективног члана СУБНОР-а. Овогодишњи сусрет био је у посебно свечаном тону због 40 година од оснивања Секције, али и због 80 година од трагичне офанзиве на Козару.

Окупљене је поздравио Миле Мисирача, председник Секције, истучући да „Козара није и неће бити заборављена. На Козари је страдало више од 68.000 недужних житеља, међу њима и 22.000 деце. Тешко је данас описати страхоте једне од најтежих битака у Другом светском рату, где се борило оружјем, вилама и мотикама за спас нејачи. У име свих страдалих морамо подићи глас да нико нема право и мандат да негира часну антифашистичку борбу и хероје те борбе. Крвава епопеја на Козари постала је симбол партизанског отпора и свенародног страдања“. Он је подсетио да су „Секцију основали борци са Козаре 1982. године са циљем да сачувају сећање на Козарачку епопеју, али и да сачувају културне особености народа Козаре и Поткозарја, што ћемо ми наставити да радимо у име генерација које више нису са нама, у име нас и за генерације које долазе“.

Госте је у посебно емотивном тону поздравио испред Удружења Козарчана у Београду, др Рајко Срдић, као и Душан Богић из Удружења Козарчана Баната. Госте су поздравили и представници СУБНОР-а АП Војводине и града Новог Сада.

Била је ово прилика да се чује песма са Козаре, да се барем на један дан, расути Козарчани „врате“ у подножје своје легендарне славом овенчане Козаре.