Крагујевац

АНТИФАШИСТИ У ЦРВЕНОМ ГРАДУ

Крагујевац, Градски одбор СУБНОР-а, био је домаћин антифашиста и потомака бораца НОР-а из Словеније и Хрватске.

Гости су дочекани испред вечног пламена у Спомен-комплексу Шумарице. Поздравио их је члан Републичког одбора Србије, пуковник у пензији, проф. Жељко В. Зиројевић, он је истакао задовољство што су се у црвеном граду самоуправе окупили да се поклоне сенима стрељаних родољуба и антифашиста које су немачки фашисти и њихове слуге стрељали у Шумарицама октобра 1941. године. Зиројевић је, такође, истакао значај антифашистичке борбе у садашњем времену  велики значај и улогу у томе СУБНОР-а Србије.

У име СУБНОР-а Словеније говорио је члан Председништва Јанез Алич, а антифашистичких бораца и антифашиста главног града Хрватске и Загребачке жупаније учесник НОР-а, пуковник у пензији Никола Узелац, и Стјепан Шафран, који су истакли задовољство што су у Крагујевцу  богате историје.

После обиласка Спомен-парка Шумарице, музеја Крагујевачки октобар и полагања венаца на споменик стрељаним ђацима, гости су обишли знаменитости града а и посетили просторије ГО СУБНОР-а Крагујевац где су се задржали у пријатељском разговору.

Гости су упутили позив представницима СУБНОР-а Крагујевац да посете Словенију и Загреб.