САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 809110Укупно посета:
 • 2536615Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

АКЦИЈАШИ СУ ДЕО СЛАВНЕ ИСТОРИЈЕ

Поводом Дана омладинских радних акција, а у знак сећања на почетак изградње пруге Брчко – Бановићи 1946. године, уз подршку Крагујевца, СУБНОР-а и акцијаша, од којих је најстарији био 91-годишњи Власта Божиновић, учесник НОР-а, враћено је сећање на ударничка времена.

Уз музику из времена када је грађена земља, дефиле легендарних „фића“ и бајкера, акцијаши су прошли централним крагујевачким улицама а затим у центру града присуствовали богатом културно – уметничком програму. Уједно клуб акцијаша и волонтера засадио је у парку дрво јавор са представницима Палестинско-српског пријатељства из Крагујевца као симбол повезаности два народа.

Једниствена активност да се стари акцијаши присете омладинских дана али и радних бригада „Ђура Димитријевић“ (бригада састављена од бораца НОР-а), „Заставе“, „Душана Дугалића“, „Светозара Марковића“, „Младости“, „Перице Ивановић“ и других који су из Крагујевца одлазили да граде земљу уз другарство и ентузијазам.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Крагујевац

 • pedjaza каже:

  Nekada najlepše prilike za okupljanje mladih, zajednički rad, druženje, završavanje raznih kurseva, aktivnosti po sekcijama, sklapanje novih prijateljstava itd, omladinske radne akcije su bile i ostale nezaboravni deo obnove i izgradnje socijalističke Jugoslavije u decenijama posle Drugog svetskog rata.
  I danas postoje mnogi od objekata izgrađenih udarničkom lopatom ondašnje omladine.
  1. april je s pravom određen kao Dan omladinskih radnih akcija, jer je toga dana 1946. godine počela izgradnja omladinske pruge “Brčko-Banovići” koja je zlatnim slovima upisana u istoriju omladinskog akcijaštva i o kojoj je otpevana i pesma koja je, na neki način, dugo bila nezvanična himna ORA uz poznate reči:

  “Brčko- Banovići to je naša meta,
  izgarditi prugu još ovoga leta.”

  Svečanost u Kragujevcu je bila odlična prilika da se evociraju uspomene na nekdašnje omladince, koji su sa velikim entuzijazmom i samopregorom učestvovali na radnim akcijama različitih rangova širom SFRJ.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Sunny
04:5320:28 CEST
WedThuFri
32/20°C
34/19°C
27/15°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.