САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 823594Укупно посета:
  • 2575807Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ИСТИНА СЕ ДОЗНАЛА

Да је српски и јеврејски народ одувек помагао један другог када је било најтеже говори и до данас непознат податак из Шумадије који је деценијама био из ко зна којих разлога склањан од очију јавности а открила га је захваљујући сећању пок. Владе Сретеновића, првоборца и почасног председника СУБНОР-а Шумадије, историјска комисија прегледајући његову ратну и поратну документацију.

Породица др Владислава Барона са супругом Регином и двоје деце, кћерком Магдом и сином Дезидером, побегао је из Мађарске у Југославију и настанио се у Гружи у селу Љуљаци и становао у кући Миленка Марковића. Лечио је бесплатно гружанске сељаке, примао их као најрођеније па су се и они тако понашали према њему.

Син Дезидер и ћерка Магда су одмах по формирању Крагујевачког партизанског одреда ступили у исти и у њему остали до 1942. године када су због издаје ухваћени, одведени на Бањицу и тамо стрељани.

Владислав и Регина су се захваљујући деловању КПЈ и секретара Станислава Сремчевића Црног склоњени у илегалу, а о њима су између осталог бринули Живадин Несторовић и Адам Терзић из Кнића који су по задатку Партије преко својих симпатизера и преко Рајице Ђекића бринули о њима, достављали им храну, склањали од потера. О томе су врло мало записали хроничари Драгољуб Петровић и Станиша Бркић. Да ли је завет ћутања или нешто друго био не зна се.

Захваљујући издаји, др Владислава и Магду су ухапсили немачки фашисти и стрељали их 1943. године у Крагујевцу са још једном групом људи.

Живадина Несторовића, сужња бањичког логора и једног од оснивача КПЈ за срез Гружански убила је четничка „црна тројка“ док је Адам Терзић, стари солунски ратник и Рајица Ђекић преживели рат и остали доследни до краја.

Ето тако су поносни Гружани чували своје пријатеље Јевреје, штитили их као најрођеније и показали гостопримство достојно гружанских домаћина и љубав према човеку. Зато ова прича има изузетан значај јер говори како су се Срби борили против фашизма и штитили оне које би фашизам уништио. То су на делу показали и доказали породица Барон (др Владислав, Регина, Магда и Дезидер) и честити домаћини Груже, слободари Живадин, Адам и Рајица.

Да се не заборави.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Ведро
06:3116:13 CET
ПонУтоСре
min 10°C
19/14°C
20/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.